Ένας Βρετανός καθηγητής πανεπιστημίου, που απελάθηκε από την Τουρκία κατηγορούμενος για «φιλοκουρδική προπαγάνδα» κατήγγειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια «γελοία» απόφαση, την οποία θα εφεσιβάλλει ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη στη σύζυγό του και την κόρη του.
Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, ο Κρις Στέφενσον, ηλικίας 66 ετών, που ζει τα τελευταία 25 χρόνια στην Τουρκία, υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί χθες το βράδυ σε ένα αεροσκάφος για το Λονδίνο.
«Με συνέλαβαν την Τρίτη όταν προσήλθα στη δίκη τριών ακαδημαϊκών» από την Κωνσταντινούπολη, περιέγραψε ο καθηγητής.
Εκείνοι είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο ένα διαδικτυακό αίτημα υπέρ της ειρήνης όπου κατήγγειλαν τις «σφαγές» των αμάχων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιούσαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των στελεχών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
«Ψάχνοντας το σακίδιό μου στην είσοδο, βρήκαν στο εσωτερικό του προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις της κουρδικής Πρωτοχρονιάς. Με συνέλαβαν επομένως με το επιχείρημα ότι έκανα προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» πρόσθεσε ο Κρις Στέφενσον, ο οποίος είχε επίσης υπογράψει το διαδικτυακό αίτημα για την ειρήνη.
«Είναι γελοίο. Αυτές οι προσκλήσεις έμοιαζαν με καρτ ποστάλ και τις είχε εκτυπώσει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης» σημείωσε.
«Την επόμενη ημέρα, αφού πέρασα μια νύχτα υπό κράτηση, ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη με αυτήν την κατηγορία. Όμως εξέδωσε μια εντολή απέλασης, καθώς είχα καταδικαστεί για το τίποτα» είπε ο καθηγητής, που είναι παντρεμένος εδώ και 19 χρόνια με μια υπήκοο Τουρκίας.
«Η ζωή μου είναι εκεί, έχουμε μια κόρη ηλικίας 13 ετών. Θα ασκήσω έφεση ενώπιον του εφετείου για να ακυρώσω» την απόφαση απέλασης, διευκρίνισε ο ίδιος.
Η απέλασή του, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, όπου πολλοί ακαδημαϊκοί και δικηγόροι που εκφράζουν θέσεις υπέρ των Κούρδων συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα.
«Υπήρξε μια στιγμή που φοβήθηκα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Υπέγραψα το διαδικτυακό αίτημα για την ειρήνη επομένως κι έγινα στόχος» τόνισε ο ίδιος.
σχόλια