Brexit: 5 σενάρια για την επόμενη μέρα

Brexit: 5 σενάρια για την επόμενη μέρα Facebook Twitter
3
Brexit: 5 σενάρια για την επόμενη μέρα Facebook Twitter
Ο Τζορτζ Σόρος σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardianπροειδοποιεί για μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας στην περίπτωση ενός Brexit

Καθώς η ώρα της κρίσιμης κάλπης πλησιάζει οι εκτιμήσεις και οι θεωρίες για την επόμενη μέρα σε περίπτωση Brexit πληθαίνουν.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, δηλώνει ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πυροδοτούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση της λίρας και θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση της "Μαύρης Τετάρτης", όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών (ERM).


Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian, ο Σόρος αναφέρει ότι στην περίπτωση ενός Brexit η λίρα θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 15%, και ενδεχομένως κατά περισσότερο από 20%, κάτω από το 1,15 δολάριο συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα που βρίσκονται περίπου στο 1,46 δολάριο.


«Η αξία της λίρας θα υποχωρήσει απότομα. Θα έχει επίσης άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο 85χρονος Σόρος στην Guardian, προσθέτοντας ότι αναμένει την υποτίμηση αυτή να είναι μεγαλύτερη και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση κατά 15% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992.
Ο Σόρος, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes κατατάσσεται 23ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 24,9 δισεκ. δολαρίων, δηλώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μειώσει τα επιτόκια ύστερα από ένα Brexit και ότι θα υπάρχουν λίγα ακόμα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η ύφεση ή η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Βρετανία.
Επίσης καταδεικνύει το «πολύ μεγάλο» έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στη Βρετανία και λέει ότι μια υποτιμήση μετά το Brexit δεν αναμένεται να βελτιώσει τη μεταποίηση καθώς θα επικρατεί τόση αβεβαιότητα στην αγορά που θα αποτρέπει τις νέες επενδύσεις ή τις προσλήψεις.


Ο ουγγρικής καταγωγής Σόρος εκτιμά ότι το μέγεθος της υποτίμησης της στερλίνας θα συγκριθεί με το 1967, όταν ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Γουίλσον υποτίμησε τη λίρα στα 2,40 δολάρια από τα 2,80 δολάρια. Οι κερδοσκόποι, ανέφερε ο Σόρος, θα σπεύσουν να εκταλλευθούν ένα Brexit προς όφελός τους.


«Σήμερα, υπάρχουν κερδοσκοπικές δυνάμεις στις αγορές, πολύ μεγαλύτερες και πιο ισχυρές. Και θα είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε λάθος υπολογισμό από τη βρετανική κυβέρνηση ή τους Βρετανούς ψηφοφόρους», υποστηρίζει ο Σόρος. «Το Brexit θα κάνει μερικούς ανθρώπους πολύ πλούσιους, αλλά τους περισσότερους ψηφοφόρους σημαντικά φτωχότερους».
«Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καταφανώς υποεκτιμούν το πραγματικό κόστος του Brexit,» αναφέρει ο Σόρος. «Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Αυτό λέγεται ευσεβής πόθος» προσθέτει.

Brexit: 5 σενάρια για την επόμενη μέρα Facebook Twitter

Μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα προκαλούσε σεισμό στη χώρα και στην ΕΕ με συνέπειες εν μέρει απρόβλεπτες. Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια όπως τα εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο:

Παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον

Ακόμη και αν ο Κάμερον δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι' αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρώνο των Τόρις, που εκφράζει τη γενική παραδοχή. Προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα και διεξάγοντας στη συνέχεια λυσσώδη καμπάνια υπέρ του Bremain, ο βρετανός πρωθυπουργός έπαιξε την αξιοπιστία την αξιοπιστία του.
Οι Τόρις θα κληθούν στην περίπτωση αυτή να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.

Διασπαστικές τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit, στην περίπτωση που η παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Σκωτία ταχθεί υπέρ της παραμονής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, μετά την ψηφοφορία του 2014. Όμως δεν είναι και βέβαιο ότι οι Σκωτσέζοι συμφωνούν με ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.


Οσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μία περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες. Οι Βρυξέλλες έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998 έπειτα από συγκρούσεις τριών δεκαετιών μεταξύ καθολικών εθνικιστών που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίβαρο στην βρετανική κυβέρνηση και προτεσταντών φιλοβρετανών.

Με την ΕΕ, ένα πολύπλοκο διαζύγιο, μία αβέβαιη έκβαση

Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθορισθούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.


Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μία τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».


Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια δύσκολη οικονομική μετάβαση, μέχρι την ύφεση

Το σοκ στις αγορές θα είναι άμεσο μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Ολα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.


Μελέτη της τράπεζας HSBC προβλέπει πτώση κατά 15% έως 20% της αγγλικής λίρας, πληθωρισμό 5% και απώλεια 1% έως ,15% του ΑΕΠ. το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τουκαι πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και ακόμη και η αγγλική HSBC έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Σκλήρυνση της μεταναστατευτικής πολιτικής

Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit. Εχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.


Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ, που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών (και) προς ( αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής ευρωπαίων μεταναστών , κυρίως αυτούς που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Διεθνή / «Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών - Μεγάλο μέρος του θυμού έχει στόχο τον πρόεδρο της περιφέρειας της Βαλένθια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η αμήχανη στιγμή που οι νεοφιλελεύθεροι στην Ελλάδα βλέπουν μια από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες καπιταλιστικές χώρες να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από τον ευρωπαικό παράδεισο.Εμείς προς το παρών "Μένουμε Ευρώπη".Γιώργο,Αντώνη,Λουκά,Ντόρα,'Αδωνι,Ελευθέριε,Σταύρο, Θάνο,Φώφη,Κυριάκο,Φρανσουά,Άνγκελα,Ζαν-Κλωντ,Γερούν,Πιέρ και εσχάτως Αλέξη σας ευχαριστούμε.Γιατί θέλετε το καλό μας.Γιατί σκέφτεστε για εμάς πρίν απο εμάς.Μιάς και από μόνος του ο λαός είναι ανώριμος.Μεσόγειοι άλλωστε.Λειτουργούμε μόνο με το συναίσθημα.Ορθολογισμός μηδέν.Ο λαός μας θέλει καθοδήγηση,και να του εξηγήσεις πόσο ωραία ζούμε στον ευρωπαικό παράδεισο.Καί όντως το καταλάβαμε.Οπότε μην ανησυχείται για εμάς.Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ευρωπη.Θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και τις ιδέες της.Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι πάει να δημιουργηθεί ένα νέο προβληματάκι.Αυτοί οι αιωνίως ξεροκέφαλοι και σωβινιστές 'Αγγλοι επιθυμούν να αποχαιρετήσουν την αγαπημένη μας ένωση.Μην μου στεναχωριέστε όμως.Θα βρείτε τον τρόπο να τους πείσετε πως έξω απο το μαντρί σε τρώει ο λύκος.Καληνύχτα Ελλάδα.
Ναι συμφωνω οτι η Ε.Ε. εχει σοβαρα προβληματα δημοκρατικοτητας και διαφανειας αλλα την προτιμω με κλειστα τα ματια απο την εναλλακτικη της εσωστρεφειας και της απομονωσης που μαθηματικα θα οδηγησει σε ανοδο του εθνικισμου (βλεπε boris και farage, δεν ειναι τυχαιο οτι οι του leave campaign βασισαν σχεδον ολη την επιχειρηματολογια του στην "αντιμετωπιση" της μεταναστευσης και στον ελεγχο των συνορων). Το να παραθετεις τους οπορτουνιστες, νεοφιλελεδες του "μενουμε ευρωπη" ως παραδειγμα αποτελει λογικη πλανη καθως γνωριζεις προφανως οτι δεν εχουν την παραμικρη σχεση με αξιες που χτιστηκαν πανω σε ευρωπαικες ιδεες, οποτε για καλυτερα παραδειγματα θα σου προτεινα τα εκατομμυρια νεων που εχουν σημερα την ελευθερια να δουλευουν και να κατοικουν σε οποιαδηποτε χωρα της Ε.Ε. επιλεξουν.
@Θειος ΤακηςΗ διαφορά θείε είναι ότι η υπερδύναμη Αγγλία έχει τα βαρύδια, υποδομές, συμμαχίες, πρ. αποικίες, σοβαρό εργατικό δυναμικό, βιομηχανία και παραγωγή για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Στην Ελλάδα του 2016, του φραπέ, της μίζας, της φοροδιαφυγής, του σουβλατζίδικου, της μηδενικής βαριάς βιομηχανίας, τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, νοοτροπίας που παράγεις οδοντογλυφίδες λιαστή ντομάτα και να είναι καλά ο ήλιος που μας φέρνει κόσμο, μια τέτοια κίνηση θα σε πήγαινε 50 χρόνια πίσω. Πάρτε το χαμπάρι, το νόμισμα είναι απλά εργαλείο, και χρειάζεται τον κατάλληλο χειριστή για να πετύχει η συνταγή. Όπως τα αυγά και το αλεύρι δεν φτιάχνουν κεϊκ από μόνα τους αλλά θέλουν και τον ζαχαροπλάστη τους, έτσι και ο Αλέξης, Γιάννης, Γιάνης (ουάου), Νίκος, Παναγιώτης, Πάνος και λοιπός θίασος ψεμμάτων και εναέριας κωλοτούμπας (με προσγείωση στα 4), είτε αυτοί που πήδηξαν από το καράβι είτε είναι πάνω ακόμα (με το σωσίβιο περασμένο), είναι ανίκανοι και δεν είναι δυνατόν να τολμάς να κάνεις έστω και όνειρα, ότι θα τα πάνε καλύτερα εκτός ΕΕ. Είπαμε, αριστερά, πρόοδος και λεφτά (όχι των καταθέσεων τους, αλλά επενδύσεις και πρόοδος), είναι πράγματα που δεν κολλάνε μεταξύ τους. Καληνύχτα Σοβιετία, σας είδαμε τι είσαστε.Heuristic, ο συντηρητικός δεξιός πατριώτης της Lifo