Ως εποχικός κυνηγός φιδιών, ο Τόνι Χάρισον έχει συνηθίσει τις υπερβολές των πελατών του. Ωστόσο, η περίπτωση μιας γυναίκας στο Κουίνσλαντ που τον κάλεσε σε βοήθεια για έναν πύθωνα πέντε μέτρων, ήταν πέρα για πέρα ακριβής.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο φίδι που έχω δει τα τελευταία 27 χρόνια. Η καημένη ηλικιωμένη που άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της, πήρε τη λαχτάρα της ζωής της» σημείωσε ο Χάρισον.
Ο πελώριος αλμπίνος πύθωνας Βιρμανίας που εντοπίστηκε σε προάστιο της Χρυσής Ακτής ήταν μήκους 5 μέτρων και ζύγιζε 80 κιλά. Όπως παραδέχεται ο Χάρισον, η γυναίκα ήταν τυχερή γιατί το ερπετό ήταν ήρεμο.
«Οι πύθωνες Βιρμανίας ζουν στο εξωτερικό, οπότε προφανώς είναι παράνομο οικόσιτο κάποιου. Ζούσε σε αιχμαλωσία όλη του τη ζωή, οπότε είναι συνηθισμένο».
Ωστόσο, τα σημάδια στο δέρμα του και ένα κομμάτι από την ουρά του που λείπει υποδεικνύει πως το ερπετό πιθανόν δεν πέρασε εύκολη ζωή στα χέρια του ιδιοκτήτη του.
Η κτήση πύθωνα Βιρμανίας είναι παράνομη στην Αυστραλία. Το είδος δεν είναι δηλητηριώδες, ωστόσο, αν αφεθεί στην άγρια φύση, μπορεί να προκαλέσει χάος στο οικοσύστημα.
«Τρέφεται με αυτό που χρειάζονται τα ντόπια αυστραλιανά είδη ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο μεταφοράς ιών» εξηγεί ο Χάρισον.
Όπως λέει, το πρώτο που έκανε όταν τον έπιασε, ήταν να καλέσει το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για να πάρουν το ερπετό. Το δεύτερο ήταν να δείξει στον γιο του το εντυπωσιακό φίδι.
«Όταν το έβγαλα από το αυτοκίνητο, ο μικρός δεν μπορούσε να πιστέψει πως ήταν αληθινό. Είναι το μεγαλύτερο φίδι που θα συναντήσεις ποτέ» λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως βάσει των αυστηρών νόμων για την ασφάλεια του οικοσυστήματος, κατά πάσα πιθανότητα ο πύθωνας θα θανατωθεί.
Το ανώτατο πρόστιμο στο Κουίνσλαντ για την κτήση απαγορευμένου είδους ερπετού, όπως ο πύθωνας Βιρμανίας, ξεπερνά τα 130.000 δολάρια.
Με πληροφορίες από Guardian