Η πρωτεύουσα της Ινδίας κατέγραψε τον Νοέμβριο την χειρότερη ποιότητα αέρα, εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η πόλη κατέγραψε 11 ημέρες «σοβαρής» ρύπανσης, έναντι 10 ημερών τον Νοέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κάτοικοι του Νέου Δελχί δεν βίωσαν ούτε μία «καλή» ημέρα ποιότητας αέρα κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι ειδικοί κατηγορούν την καύση καλαμιών στις γειτονικές πολιτείες και το φεστιβάλ του Diwali για τα ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο.
Τονίζεται δε, ότι αριθμοί είναι οι χειρότεροι που έχει καταγράψει η πρωτεύουσα από το 2015, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου Ρύπανσης άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα.
Βασική αιτία είναι ο παρατεταμένος μουσώνας, που ώθησε τον αέρα από το κάψιμο των καλαμιών και το Diwali τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο Δρ Gufran Beig, ιδρυτής της υπηρεσίας προβλέψεων για την ποιότητα του αέρα SAFAR, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Νοέμβριος παρουσίασε χαμηλότερη ποιότητα αέρα φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια», είπε.
Δορυφορικά δεδομένα από τη NASA δείχνουν ότι υπήρξαν 90.984 πυρκαγιές από καύση καλαμιών σε τρεις πολιτείες - Παντζάμπ, Χαριάνα και Ούταρ Πραντές - μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 28 Νοεμβρίου.
Αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού (CEEW).
Η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί είχε επίσης πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα την επόμενη μέρα του φεστιβάλ Diwali καθώς οι άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση για τις κροτίδες.
Η καύση καλαμιών, όπου τα υπολείμματα των καλλιεργειών καίγονται κάθε χρόνο για να ανοίξει ο δρόμος για τη φύτευση σιταριού, καθιστά τον αέρα της πόλης τοξικό κάθε χρόνο. Η πρακτική έχει απαγορευτεί ωστόσο η επιβολή των μέτρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε να αποποινικοποιήσει την καύση καλαμιών σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες, που διαμαρτύρονται στα σύνορα της πόλης.
Τα επίπεδα PM2,5, τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες των ανθρώπων, είναι πολύ υψηλότερα στο Δελχί από το όριο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αρκετές μελέτες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που προκαλεί η ρύπανση του τοξικού αυτού αέρα στην αναπνοή.
Πρόσφατα, μια κοινή μελέτη από το Lung Care Foundation και την Pulmocare Research and Education διαπίστωσε ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να κάνει τα παιδιά παχύσαρκα και να τα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα.
Η μελέτη ήταν η πρώτη στην Ινδία που έδειξε τη σχέση μεταξύ υπέρβαρων παιδιών, άσθματος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Με πληροφορίες του BBC