Συνεχίζεται η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος.
Mε απώλειες περίπου 1% και σταθερά πάνω από τις 15 λίρες το ένα ευρώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών της χωρας από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ήταν γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Oικονομικών Λουτφί Ελβάσν, αν και έμπιστος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν συμφωνούσε με την πολιτική της ταχείας μείωσης του επιτοκίου.
Χθες τα μεσάνυχτα η παραίτησή του έγινε δεκτή και τον αντικατέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του γαμπρού του Ερντογάν.
Αυτή η επιλογή φούντωσε περαιτέρω τις εικασίες για επιστροφή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο νέος υπουργός έχει να αντιμετωπίσει την καταβαράθρωση της λίρας όσο μειώνεται το επιτόκιο.
Δεν αλλάζει πολιτική ο Ερντογάν
Πάντως όσο και αν οικονομολόγοι επισημαίνουν πως μια ακόμη μείωση επιτοκίου που σχεδιάζει να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας στα μέσα του Δεκεμβρίου θα προκαλέσει νέα καθοδο, ο ίδιος επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι αυτή είναι η νέα πολιτική και δεν προτίθεται να την αλλάξει.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 47% της αξίας του φέτος και 30% μόνο τον Νοέμβριο, διαβρώνοντας ταχύτατα τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, αναστατώνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυρών που διαγκωνίζονται να βρουν κάποια εισαγόμενα φάρμακα.
«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πείραμα που επιχειρεί ο Ερντογάν να κάνει και η αγορά προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για επενδύσεις της Allspring Global Investments. «Οι τιμές των εισαγωγών πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς πέφτει η λίρα, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό. Μπορεί να διώξουν τις ξένες επενδύσεις, καθιστώντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Τα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) υποδηλώνουν έναν υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας», πρόσθεσε. «Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί. Είναι ένα τοξικό μείγμα», συνέχισε.
Οι μαζικές πωλήσεις της λίρας τον Νοέμβριο ήταν από τις μεγαλύτερες ιστορικά και συγκρίσιμες με εκείνες που αντιμετώπισε η τουρκική οικονομία στις κρίσεις του 2018, του 2001 και του 1994.
Το κόμμα AK του Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά την κρίση του 2001, βλέπει τα ποσοστά στήριξής του από τους πολίτες να μειώνονται πολύ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα έχανε από τους περισσότερους πιθανούς υποψήφιους για την προεδρία.
Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 15% υπό την πίεση του Ερντογάν, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να είναι έντονα αρνητικά, με τον πληθωρισμό να κινείται περί το 20%. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση αναστροφή της πολιτικής και πρόωρες εκλογές.
Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η υποτίμηση της λίρας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού - ο οποίος προβλέπεται να φθάσει το 30% το επόμενο έτος, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποτίμησης του νομίσματος - θα εκτροχιάσουν το σχέδιο του Ερντογάν.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ-ΜΠΕ