Η μοίρα ενός 11χρονου κοριτσιού που έμεινε έγκυος, όταν τη βίασε μέλος της οικογένειάς της, έχει πυροδοτήσει μια σφοδρή συζήτηση μεταξύ ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της Καθολικής εκκλησίας στη Βολιβία.
Θρησκευτικές ομάδες προσπαθούν να αναγκάσουν την 11χρονη να μην προχωρήσει σε άμβλωση και γεννήσει το μωρό.
Το κορίτσι έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε επανειλημμένα και υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του πατριού της στην πόλη Yapacaní, στην ανατολική περιοχή Santa Cruz της Βολιβίας.
Η 11χρονη ζούσε με τις αδερφές της και τον 61χρονο θετό παππού της επειδή οι γονείς της ήταν στη Λα Παζ και εργάζονταν. Ο δράστης βρίσκεται στη φυλακή για το έγκλημα.
Η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τα κενά που υπάρχουν για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από το κράτος στη Βολιβία.
Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ενδοοικογενειακής σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στη Λατινική Αμερική. Αυτό που ορισμένοι ακτιβιστές αποκαλούν κουλτούρα βιασμού.
Η παρέμβαση της Καθολικής εκκλησίας αμφισβητείται επίσης σοβαρά, αφού θρησκευτικές ομάδες επικοινώνησαν με τη μητέρα του θύματος και την έπεισαν να αντιταχθεί στη διακοπή της εγκυμοσύνης, μια κίνηση που οδήγησε σε νομικές ενέργειες από το γραφείο του διαμεσολαβητή της Βολιβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το κορίτσι δεν ξέρει καν τι σήμαινε να είσαι έγκυος. Είπε στην ξαδερφή της ότι ένιωσε κάτι να κινείται μέσα στην κοιλιά της. Εκείνη με τη σειρά της το είπε στη μητέρα της –τη θεία του κοριτσιού– και εκείνη το κατήγγειλε στην αστυνομία», είπε η Ana Paola García, εκτελεστική διευθύντρια της La Casa de la Mujer, μιας Βολιβιανής ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο γυναικολογικό νοσοκομείο Percy Boland στην πόλη Santa Cruz, όπου, βάσει νόμου, ως ανήλικο θύμα βιασμού επρόκειτο να τερματίσει την εγκυμοσύνη την περασμένη Παρασκευή.
Μια συνταγματική απόφαση του 2014 καθιστά νόμιμη τη διακοπή της εγκυμοσύνης σε περίπτωση βιασμού χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, είπε η Garcia.
Όμως η μητέρα του παιδιού, συνοδευόμενη από μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι ήταν δικηγόρος της εκκλησίας, παρενέβη λέγοντας ότι το κορίτσι άλλαξε γνώμη. Το κορίτσι απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε κέντρο για έφηβες μητέρες.
«Υπάρχει προφανώς χειραγώγηση από την Καθολική Εκκλησία, η οποία ουσιαστικά απήγαγε το κορίτσι και φίμωσε τη μητέρα», είπε η Garcia. «Παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά της. Είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει με μια εγκυμοσύνη που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο», πρόσθεσε.
Η Susana Inch, εκπρόσωπος της Διάσκεψης Επισκόπων της Βολιβίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι «Έχουμε την ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύσουμε τη ζωή του μωρού, και οι δύο ζωές πρέπει να προστατεύονται».
Σε ανακοίνωσή της, η αρχιεπισκοπή της Σάντα Κρουζ είπε ότι «ένα έγκλημα δεν λύνει ένα άλλο έγκλημα», προσφέροντας δωρεάν διαμονή και φροντίδα στο 11χρονο κορίτσι και το αγέννητο παιδί της.
Ωστόσο, η διαμεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βολιβία, Nadia Cruz, δήλωσε ότι το γραφείο της θα επιδιώξει ποινική δίωξη κατά του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, της αρχιεπισκοπής της Σάντα Κρουζ και της μητέρας του κοριτσιού για παράβαση καθήκοντος, περίθαλψης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εξαναγκαστική εγκυμοσύνη.
Πρόσθεσε ότι το γραφείο της είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση.
Σε ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη στη Βολιβία ανέφεραν ότι «η υποβολή μιας ανήλικης σε αναγκαστική εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως βασανιστήριο».
Σύμφωνα με στοιχεία από το Casa de la Mujer, το 2020 αναφέρθηκαν 39.999 εγκυμοσύνες κοριτσιών κάτω των 18 ετών στη Βολιβία, που σημαίνει ότι περίπου 104 ανήλικες μένουν έγκυες κάθε μέρα στη Βολιβία, εκ των οποίων κατά μέσο όρο οι οκτώ είναι κάτω των 15 ετών.
Με πληροφορίες του Guardian