Έντονη συζήτηση έχει ξεσπάσει στην Ιταλία μετά την πρόταση πολιτικού για τη θέσπιση νόμου που θα προβλέπει ότι τα βρέφη θα λαμβάνουν αυτόματα το επώνυμο της μητέρας τους κατά τη γέννησή τους.
Ο Dario Franceschini, πρώην υπουργός Πολιτισμού από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζει ότι μια τέτοια νομοθεσία θα «επανόρθωνε μια ιστορική αδικία».
Η πρότασή του ακολουθεί μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2022, η οποία χαρακτήρισε την πρακτική του να παίρνουν τα νεογέννητα αυτόματα το επώνυμο του πατέρα ως «προκατειλημμένη και επιβλαβή για την ταυτότητα του παιδιού».
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν και τα δύο επώνυμα των γονέων τους, με τη σειρά που οι ίδιοι αποφασίζουν, εκτός αν συμφωνήσουν ότι το παιδί θα πάρει μόνο το ένα από αυτά. Σε περίπτωση διαφωνίας ή αβεβαιότητας, ανέφερε, ο τελικός λόγος θα ανήκει σε δικαστή.
Απαιτείται νέα νομοθεσία από το κοινοβούλιο για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η οποία εκδόθηκε έξι μήνες πριν ανέλθει στην εξουσία ο δεξιός συνασπισμός της Τζόρτζια Μελόνι.
«Μια αποζημίωση για μια αδικία αιώνων»
Το θέμα είχε θαφτεί στο κοινοβούλιο πριν επανέλθει από τον Franceschini, ο οποίος υποστηρίζει ότι, αντί να δημιουργούνται «ατελείωτα προβλήματα» με διπλά επώνυμα ή την επιλογή μεταξύ του επωνύμου της μητέρας ή του πατέρα, θα πρέπει να καθιερωθεί νόμος που να προβλέπει τη χρήση μόνο του επωνύμου της μητέρας.
«Είναι ένα απλό ζήτημα και, ταυτόχρονα, μια αποζημίωση για μια αδικία αιώνων που είχε όχι μόνο συμβολική αξία, αλλά αποτέλεσε πολιτισμική και κοινωνική πηγή ανισότητας των φύλων», δήλωσε ο Franceschini.
Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία καταχωρούνται αυτόματα με το επώνυμο του πατέρα τους, ενώ το επώνυμο της μητέρας επιτρέπεται συνήθως μόνο όταν ο πατέρας απουσιάζει από τη ζωή του παιδιού.
«Μετατόπιση από την πατριαρχία στη μητριαρχία»
Ο Franceschini ανέφερε ότι θα καταθέσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας την οργή μελών του συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι.
«Ορίστε οι μεγάλες προτεραιότητες της ιταλικής αριστεράς», έγραψε ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Lega, στο X. «Φυσικά, ας εξαφανίσουμε τους πατέρες από προσώπου γης· έτσι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα».
Ο Federico Mollicone, μέλος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι, σχολίασε ότι το όραμα του Franceschini θα σήμαινε μια μετατόπιση «από την πατριαρχία στη μητριαρχία». Ωστόσο, ο Mollicone δήλωσε ανοιχτός στη δυνατότητα τα παιδιά να φέρουν τα επώνυμα και των δύο γονέων.
Ο Franceschini έλαβε κυρίως υποστήριξη από άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, εκτός από τον επιφυλακτικό Carlo Calenda, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Azione.
Με πληροφορίες από Guardian