To καθεστώς της Ινδονησίας προχώρησε στην εκτέλεση την Παρασκευή τριών αλλοδαπών και ενός ινδονήσιου που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα ναρκωτικών, καθώς η χώρα επαναλαμβάνει τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι ο Ινδονήσιος, δύο Νιγηριανοί και ένας Σενεγαλέζος εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για άλλους 10 που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ναρκωτικών και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
Ο κατάλογος των 10 περιλαμβάνει κρατούμενους από τη Νιγηρία, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία και το Πακιστάν. Τρεις άλλοι Ινδονήσιοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, έχουν επίσης προγραμματιστεί να εκτελεστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ που εκπροσωπεί τους καταδίκους.
Στις διεθνείς αντιδράσεις που υπάρχουν για αυτές τις εκτελέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι «ακριβώς όπως η Ινδονησία σέβεται το δίκαιο των άλλων εθνών, θα πρέπει και τα άλλα κράτη να σεβαστούν τους νόμους της Ινδονησίας."
Παρά το γεγονός ότι δεκάδες κατάδικοι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, οι περισσότεροι από αυτούς για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, η Ινδονησία τα τελευταία χρόνια έχει εκτελέσει μερικούς από αυτούς. Ωστόσο, λίγο μετά αφότου ο σημερινός πρόεδρος, Joko Widodo, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2014 δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «έκτακτης ανάγκης κατάσταση με τα ναρκωτικά» και απέρριψε τις προσφυγές για επιείκεια στους θανατοποινίτες.
Διεθνείς αναλυτές έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει μια τέτοια περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει ότι η πλειοψηφία αυτών που εκτελέστηκαν πέρυσι δεν έλαβαν δίκαιες δίκες, δεν είχαν επαρκή νομική εκπροσώπηση ή βασανίστηκαν για να ομολογήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη, ζητώντας από την Ινδονησία να σταματήσει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις και να ενωθεί με τα περισσότερα από 140 έθνη που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή.
Ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η αυξανόμενη χρήση της θανατικής ποινής στην Ινδονησία είναι «τρομερά ανησυχητική."
σχόλια