Αντίο στον οικουμενικότερο των Ελλήνων, τον Μίκη Θεοδωράκη λένε με εκτενή και πηχιαία δημοσιεύματα τα μεγαλύτερα δίκτυα και πρακτορεία του κόσμου.
«Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και Μαρξιστής που έκανε πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της διαβόητης χούντας που τον φυλάκισε και τον εξόρισε ως επαναστάτη, απαγορεύοντας τα έργα του πριν από μισόν αιώνα» γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι μία φράση από συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα το 1970: «Ζω πάντα με δύο ήχους - έναν πολιτικό κι έναν μουσικό».
Στη «συναρπαστική μουσική» που έγραψε για την ταινία του 1964 "Αλέξης Ζορμπάς" ("Zorba the Greek") που συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, κάνει μνεία το πρακτορείο Reuters που χαρακτηρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη ως έναν «επιβλητικό άνδρα με πυκνά μαλλιά που έγραφε μουσική, η οποία αντανακλούσε το όραμά του για τον κόσμο».
"Our Mikis has gone": 'Zorba the Greek' composer Theodorakis dies at 96 https://t.co/9RylDDJy2S pic.twitter.com/I6Nbbw3qFj
— Reuters (@Reuters) September 2, 2021
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε επίσης την είδηση του θανάτου του μεγάλου έλληνα συνθέτη κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία 'Ζορμπάς', η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο».
Το AFP συνεχίζει γράφοντας ότι ο Θεοδωράκης υπήρξε «ο δημιουργός ενός γιγαντιαίου έργου και ο διασημότερος Έλληνας συνθέτης», ο οποίος έγινε«το σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων».
«Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».
«Ο συνθέτης του Ζορμπά που ενσάρκωσε την ελληνική μουσική» είναι ο τίτλος της γαλλικής τηλεόρασης France 24 στο διαδικτυακό τόπο του.
Η Deutsche Welle, σε εκτενές αφιέρωμά της, αναφέρεται στην αντιστασιακή δράση, την πολιτιστική επανάσταση, τη διεθνή επιτυχία, την εξορία του σπουδαίου Έλληνα: «Η μουσική και πολιτική φωνή του άφησε το στίγμα της στην πολυτάραχη ιστορία πολέμου, δικτατορίας και λιτότητας της Ελλάδας».
«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" και το "Κάντο Χενεράλ" σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη.