Ο αριθμός των εξαναγκαστικών επιστροφών από την Ευρώπη στο Αφγανιστάν αυξήθηκε ραγδαία, σε μια εποχή, κατά την οποία οι απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν, όπως καταγράφηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι στα υψηλότερα επίπεδα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν την επικίνδυνη κατάσταση στη χώρα. Παρόλα αυτά, επιμένοντας στις επιστροφές, ασκούν πίεση, μέσω της οικονομικής βοήθειας που παρέχουν προς την αφγανική κυβέρνηση, ώστε συνεργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώνει η οργάνωση.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Εξαναγκαστική επιστροφή στον κίνδυνο: Αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν από την Ευρώπη στο Αφγανιστάν», αναφέρει λεπτομερώς τις περιπτώσεις των Αφγανών, που έχουν επιστραφεί από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία μόνο για να σκοτωθούν, να τραυματιστούν σε βομβιστικές επιθέσεις ή να ζήσουν υπό συνεχή φόβο δίωξης, εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή της στροφής τους στον χριστιανισμό.
Ανάμεσα στους Αφγανούς, που επεστράφησαν από την Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και νεαροί ενήλικες, οι οποίοι ήταν παιδιά την περίοδο, που έφτασαν στην Ευρώπη. Αρκετοί άνθρωποι, από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία για την έκθεση, στάλθηκαν σε μέρη του Αφγανιστάν που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, παρά την επικίνδυνη κατάσταση και την ατιμωρησία εγκλημάτων όπως τα βασανιστήρια.
Το 2016 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί για τους αμάχους και το 2017 οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει η οργάνωση. Το 2016, σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), 11.418 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Επιθέσεις σε αμάχους πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα μέρη της χώρας και οι περισσότερες από αυτές έγιναν από ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Ταλιμπάν και το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, η UNAMA κατέγραψε 5.243 θανάτους αμάχων.
Στις 31 Μαΐου, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία της Καμπούλ, περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι διπλάσιοι τραυματίστηκαν, όταν μια βόμβα εξερράγη κοντά σε αρκετές ευρωπαϊκές πρεσβείες.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των βίαιων επιστροφών από την Ευρώπη αυξήθηκε ραγδαία.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της Ε.Ε., μεταξύ 2015 και 2016, o αριθμός των Αφγανών που επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Αφγανιστάν τριπλασιάστηκε από 3.290 σε 9.460. Οι επιστροφές αντιστοιχούν σε αισθητή πτώση της αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου, από 68% τον Σεπτέμβριο του 2015, σε 33% τον Δεκέμβριο του 2016.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν πως το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα.
Η οργάνωση διαπιστώνει, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αγνοούν την επικίνδυνη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Μάλιστα την αναγνώρισαν, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε τη συμφωνία «Κοινή Πορεία Εμπρός», που προέβλεπε την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν.
Σε ένα έγγραφο που διέρρευσε, οι οργανισμοί της Ε.Ε. επισημαίνουν την «επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και τις απειλές στις οποίες οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι» στο Αφγανιστάν, καθώς και τα «επίπεδα ρεκόρ τρομοκρατικών επιθέσεων και απωλειών αμάχων». Ωστόσο, επιμένουν αυστηρά, ότι «περισσότερα από 80.000 άτομα θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιστραφούν στο εγγύς μέλλον».
Υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η «ανάγκη» εκφράστηκε με τη μορφή πίεσης στην αφγανική κυβέρνηση, συνεχίζει η οργάνωση. Ο υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν, Εκίλ Χακίμι, δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Εάν το Αφγανιστάν δεν συνεργαστεί με τις χώρες της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ποσό της βοήθειας, που διατίθεται στο Αφγανιστάν».
Ομοίως, μια εμπιστευτική αφγανική πηγή με γνώση της συμφωνίας, την περιγράφει στη Διεθνή Αμνηστία ως «ένα πικρό ποτήρι», που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αναγκάστηκε να πιει σε αντάλλαγμα για βοήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ