Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ εξέδωσε εντολή υποχρεώνοντας το Facebook να δημοσιεύσει αρχεία λογαριασμών, που σχετίζονται με τη βία κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Τα στοιχεία αυτά τα είχε αποκλείσει ο κολοσσός των social media, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημά του σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ο δικαστής στην Ουάσιγκτον, DC, επέκρινε την Τετάρτη το Facebook για τo θέμα της παράδοσης πληροφοριών στους ερευνητές, που επιδιώκουν τη δίωξη της Μιανμάρ για διεθνή εγκλήματα κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης, που επικαλείται το Reuters.
Το Facebook αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, λέγοντας ότι θα παραβίαζε έναν αμερικανικό νόμο που απαγορεύει στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών να αποκαλύπτουν τις επικοινωνίες των χρηστών.
Αλλά ο δικαστής είπε ότι οι αναρτήσεις, οι οποίες διαγράφηκαν, δεν καλύπτονται από τον νόμο και η μη κοινοποίηση του περιεχομένου θα «επιδεινώσει την τραγωδία που συνέβη στους Ροχίνγκια».
«Το Facebook που χρησιμοποιεί τον μανδύα των δικαιωμάτων περί απορρήτου είναι πλούσιο σε ειρωνεία. Οι ιστότοποι ειδήσεων έχουν ολόκληρα τμήματα αφιερωμένα στην άθλια ιστορία των σκανδάλων απορρήτου του Facebook», αναφέρει το δικαστικό έγγραφο.
Εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εταιρεία επανεξετάζει την απόφαση και ότι είχε ήδη προχωρήσει σε «εθελοντικές, νόμιμες γνωστοποιήσεις» σε ένα άλλο όργανο του ΟΗΕ, τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Ερευνών για τη Μιανμάρ.
Περισσότεροι από 730.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017 μετά από τη στρατιωτική καταστολή, όπως είπαν οι πρόσφυγες. Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για μαζικές δολοφονίες και βιασμούς. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέγραψαν δολοφονίες αμάχων και πυρπόληση χωριών.
Οι αρχές της Μιανμάρ λένε ότι πολεμούσαν απέναντι σε μία εξέγερση και αρνούνται ότι διεξάγουν συστηματικές θηριωδίες.
Ωστόσο, η καταστολή από τον στρατό, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της βραβευμένης με Νόμπελ Aung San Suu Kyi, δεν προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή στο έθνος της Βουδιστικής πλειοψηφίας, όπου οι Ροχίνγκια χλευάζονται ευρέως ως παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές.
Η Γκάμπια θέλει τα δεδομένα για μια υπόθεση εναντίον της Μιανμάρ, που διερευνά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948.
Το 2018, οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι το Facebook είχε έναν βασικό ρόλο στη διάδοση της ρητορικής μίσους, που τροφοδότησε τη βία.
Έρευνα του Reuters εκείνη τη χρονιά, ανακάλυψε περισσότερα από 1.000 παραδείγματα ρητορικής μίσους στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηρισμών κατά των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων ως σκυλιά, σκουλήκια και βιαστές, προτείνοντας να τους ρίξουν ως τροφή στα γουρούνια και ζητώντας να τους πυροβολήσουν ή να τους εξοντώσουν.
Το Facebook είπε τότε ότι ήταν «πολύ αργό για να αποτρέψει την παραπληροφόρηση και το μίσος» στη Μιανμάρ.
Στην απόφαση της Τετάρτης, ο Αμερικανός δικαστής Zia M. Faruqui είπε ότι το Facebook έκανε το πρώτο βήμα διαγράφοντας «το περιεχόμενο που τροφοδότησε μια γενοκτονία», αλλά «σκόνταψε» στην διανομή του περιεχομένου.
«Ένας χειρουργός που αφαιρεί έναν όγκο δεν τον πετά απλώς στα σκουπίδια. Αναζητά στοιχεία ώστε να εντοπίσει την ασθένεια», είπε.
«Ο αποκλεισμός του ζητούμενου περιεχομένου θα έδινε την ευκαιρία να καταλάβουμε πώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε τη γενοκτονία των Ροχίνγκια» επισήμανε.
Η Shannon Raj Singh, σύμβουλος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Twitter, χαρακτήρισε την απόφαση ιδιαίτερης σημασίας και «ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της συνάφειας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση της ωμότητας».
Με πληροφορίες του Reuters