Δίκη Τραμπ: Πρώτος μάρτυρας ο μεγαλοεκδότης ταμπλόιντ με ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Δίκη Τραμπ: Πρώτος μάρτυρας ο μεγαλοεκδότης ταμπλόιντ με ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς Facebook Twitter
Δίκη Ντόναλντ Τραμπ - Φωτ.: Getty Images
0

O Ντέιβιντ Πέκερ -ο πρώην εκδότης μιας από τις μεγαλύτερες σκανδαλοθηρικές εφημερίδες των ΗΠΑ, της National Enquirer- είναι ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στην ιστορική ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη σημερινή έκτη δικάσιμο, ο Πέκερ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για την πρακτική «catch and kill» των ταμπλόιντ, κατά την οποία ένα μέσο αγοράζει τα δικαιώματα μιας ιστορίας, μόνο και μόνο για να μην τη δημοσιεύσει ποτέ.

Από το εδώλιο του μάρτυρα, ο Πέκερ περιέγραψε μια συνάντησή του 2015 με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον τότε ατζέντη του, Μάικλ Κοέν, στην έδρα του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στο κέντρο του Μανχάταν. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή, την οποία ονόμασαν «συνωμοσία στον Πύργο Τραμπ», ήταν μέρος των προσπαθειών της τριάδας Τραμπ-Κοέν-Πέκερ να αποκρύψει διάφορα σεξουαλικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις αμερικανικές εκλογές του 2016, μεταξύ άλλων με μια πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων για την εξαγορά σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Στη συνάντηση αυτή, κατέθεσε ο Πέκερ, οι Κοέν και Τραμπ τον ρώτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτός και τα περιοδικά του «για να βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία», μια κρίσιμη δήλωση που υποστηρίζει το επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής ότι δεν προστάτευαν απλώς την προσωπική φήμη του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά βοηθούσαν την προεκλογική του εκστρατεία.

«Θα είμαι τα μάτια και τα αυτιά σας» θυμάται να τους απαντά ο Πέκερ, καθώς τους εξηγούσε την πρακτική των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων «catch and kill».

Η Wall Street Journal, η οποία πρωτοστάτησε στην υπόθεση, αποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2016 -λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές- ότι η μητρική εταιρεία της Enquirer, η American Media Inc. -διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο Πέκερ μέχρι και το 2019- είχε καταβάλει στο πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ το ποσό των 150.000 δολαρίων για τα δικαιώματα μιας ιστορίας σχετικά με μια σχέση που ισχυρίστηκε ότι είχε με τον Τραμπ. Ο Πέκερ φέρεται επίσης να ειδοποίησε το στρατόπεδο του Τραμπ για την απόφαση της Στόρμι Ντάνιελς να δημοσιοποιήσει τη φερόμενη σχέση της με τον Τραμπ.

Οι δικηγόροι του Τραμπ αντιδρούσαν εξ αρχής στο γεγονός ότι οι εισαγγελείς περιγράφουν τη σχέση του Τραμπ με τον Πέκερ και τον Μάικλ Κόεν ως συνωμοσία - άλλωστε, ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει κατηγορία για συνωμοσία. Αλλά ο Τζόσουα Στέινγκλας, ένας από τους εισαγγελείς, σημείωσε για πρώτη φορά στο δικαστήριο ότι ένα από τα εκλογικά καταστατικά στα οποία βασίζεται η υπόθεση έχει πράγματι διάταξη περί συνωμοσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό αργότερα, όταν οι ένορκοι θα λάβουν οδηγίες σχετικά με τους νόμους που πρέπει να λάβουν υπόψη τους για να βγάλουν ετυμηγορία.

Η κατάθεση του Πέκερ ήρθε μετά από μια σκληρή ακρόαση για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη νομική του ομάδα, καθώς οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε μάρτυρες και ενόρκους αποτελούν «απειλή» για τη δίκη. Ζήτησαν την καταδίκη του Τραμπ για ασέβεια προς το δικαστήριο για τις 11 -όπως ισυχρίστηκαν- παραβιάσεις της εντολής «αποσιώπησης» που απαγορεύει στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται σε μάρτυρες, εισαγγελείς, ενόρκους και δικαστικό προσωπικό, καθώς και σε συγγενείς τους.

Με πληροφορίες από CNN, NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM