ΔΝΤ: Tο Brexit θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2017

ΔΝΤ: Tο Brexit θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2017 Facebook Twitter
1


Οι αβεβαιότητες που προκάλεσε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2017 από το 1,6% φέτος, ενώ αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι, ανέφερε σήμερα στην ετήσια αξιολόγηση πολιτικής για την ευρωζώνη,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Επιπλέον σημειώνεται ότι η περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, η οποία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, ενώ οι δευτερογενείς επιπτώσεις του Brexit, η αύξηση των προσφύγων, οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και η αδυναμία των τραπεζών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη.


Ωστόσο, ο Μαχμούντ Πραντάν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τραβήξουν σε μάκρος μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και συνεχίσουν να προκαλούν αποστροφή για το ρίσκο στις χρηματοοικονομικές αγορές, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω.


«Εάν είναι παρατεταμένη αυτή η αποστροφή ρίσκου, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος και σε αυτή τη φάση, είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος», δήλωσε ο Πραντάν σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.


Πρόσθεσε ότι το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2017 προβλέπει μια σχετικά γρήγορη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία που θα διατηρεί πλήρη αδασμολόγητη πρόσβαση για την Βρετανία στην κοινή αγορά της ΕΕ. Ακόμα και αυτό το «βέλτιστο» σενάριο θα προκαλέσει επιβράδυνση στις επενδύσεις και θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και της αγοράς, δήλωσε.


Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωζώνη είναι «μέτριες» και περιορίζονται από τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, την υψηλή ανεργία, το αυξημένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τις βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές αδυναμίες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM