Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για τις «πολύ καλές σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως και σε βάρος του επικεφαλής του Channel One, όπου έκανε διαμαρτυρία η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα.
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι και ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού καναλιού, ο Κονσταντίν Ερνστ, είναι ανάμεσα στα 15 άτομα που προστέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ- οι οποίες εγκρίθηκαν σήμερα επίσημα. Τα περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων «παγώνουν», ενώ τους επιβλήθηκαν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Στο μεταξύ, ιδιωτικό αεροσκάφος που συνδέεται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε στη Μόσχα την Τρίτη, έπειτα από σύντομη στάση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Flightradar24.
Το αεροσκάφος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ισραήλ τη Δευτέρα, λίγο αφότου ο Αμπράμοβιτς εθεάθη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές από ο Ρώσος ολιγάρχης ήταν στην πτήση από το Τελ Αβίβ ή εκείνη από την Κωνσταντινούπολη προς τη Μόσχα.
Απαγορεύσεις εξαγωγών
Ταυτόχρονα, η ΕΕ απαγορεύει τις επενδύσεις στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας, όπως και τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από τη συγκεκριμένη χώρα. Το δεύτερο μέτρο αναμένεται να επηρεάσει προϊόντα αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν.
Επίσης, οι εταιρείες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν στη Ρωσία είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα, ρούχα και χαλιά με αξία πάνω από 300 ευρώ και αυτοκίνητα άνω των 50.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση συναλλαγών με εννέα ρωσικές κρατικές εταιρείες. Επιπλέον, η ΕΕ απαγόρευσε την αξιολόγηση της Ρωσίας και των εταιρειών της από οίκους αξιολόγησης, κάτι που σύμφωνα με την Κομισιόν θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Υπεύθυνος οργάνωσης και διάδοσης προπαγάνδας»
Εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Channel One, Κονσταντίν Ερνστ, η ΕΕ πρόσθεσε στη λίστα των κυρώσεων και τον παρουσιαστή του καναλιού, Αρτιόμ Σέινιν.
Η ΕΕ περιγράφει τον Ερνστ ως «υπεύθυνο για την οργάνωση και τη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας των ρωσικών αρχών». Σημειώνει ότι έχει τιμηθεί με τις ύψιστες κρατικές τιμές και έχει λάβει μετάλλιο για τη συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Ο Σέινιν, που δούλευε μαζί με την Οβσιανίκοβα, περιγράφεται ως «Ρώσος προπαγανδιστής». Η ΕΕ αναφέρει ότι ο παρουσιαστής «έκανε δηλώσεις υπέρ της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της αναγνώρισης των λεγόμενων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
Επίσης, κατηγορεί τον παρουσιαστή ότι «προωθεί το μίσος ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους, αρνείται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δυσφημεί τους αντιπάλους του Πούτιν στη Ρωσία». Παράλληλα, επισημαίνει την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Σέινιν δήλωσε ότι «η ρωσική επιχείρηση ήταν αναπόφευκτη και ότι σκοπός της ήταν να αναγκάσει τις ουκρανικές αρχές να διατηρήσουν την ειρήνη».
Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκε και ο Τίγκραν Κουνταβέρντιαν, εκτελεστικός διευθυντής της Yandex, που είναι ρωσόφωνη μηχανή αναζήτησης και portal. Ο πρώην επικεφαλής ειδήσεων της Yandex, Λεβ Γκερσένζον, κατηγόρησε πρόσφατα την εταιρεία ότι είναι «βασικό στοιχείο στην απόκρυψη πληροφοριών» από τους Ρώσους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού, το ίδιο ισχύει για την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να πλήξουμε τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος των κυρώσεων είναι «να σταματήσει ο Πούτιν αυτό τον απάνθρωπο και παράλογο πόλεμο».
Κυρώσεις της Βρετανίας σε άλλους 370 Ρώσους
Στο μεταξύ, η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλους 370 Ρώσους, ανάμεσά τους πάνω από 50 ολιγάρχες και οι οικογένειές τους, με συνολική περιουσία άνω των 100 δισ. λιρών.
Στο στόχαστρο μπήκε και ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Άλλα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις είναι ο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως και οι εκπρόσωποι του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Ανάμεσα στους τους ολιγάρχες που προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» της Βρετανίας είναι οι συνιδρυτές της Alfa-Group Μικαΐλ Φρίντμαν και ο Τζέρμαν Καν για τους οποίους- όπως και για τα άλλα άτομα στη λίστα- αποφασίστηκε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών από και προς τη Βρετανία.
Επίσης, η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, μεταξύ άλλων ενδυμάτων και πολύτιμων έργων τέχνης, ενώ αυξάνει τους δασμούς σε βασικά ρωσικά προϊόντα, όπως η βότκα και η γούνα.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters