Οι εικόνες της περασμένης εβδομάδας με τους κλειστούς δρόμους της μισής Αθήνας –και την άλλη μισή να ταλαιπωρείται απίστευτα– δεν είναι άγνωστες ούτε καν πρωτόγνωρες στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε προηγούμενες επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων. Της καγκελαρίου της Γερμανίας, του Προέδρου της Κομισιόν –που οριακά μπορεί να θεωρηθεί αρχηγός κράτους ή, καλύτερα, πολλών κρατών, σε περίπτωση που η Ευρώπη ήταν μια Ομοσπονδία–, του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει έρθει παλαιότερα, και πολλών άλλων.
Βλέποντας την πομπή των υψηλών προσκεκλημένων, εύκολα φαντάζεται κανείς ότι θα ήταν αδύνατον να επιχειρήσει οποιοσδήποτε να κάνει κακό σε έναν αρχηγό κράτους. Ούτε καν να πάθει κάτι, αφού συνήθως την πομπή ακολουθεί και ένα ή δύο ασθενοφόρα για την περίπτωση που συμβεί κάτι στον υψηλό προσκεκλημένο.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η ασφάλεια του Φρανσουά Ολάντ στοιχίζει 8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όμως δεν κατάφερε να προστατέψει τον Πρόεδρο από έναν παπαράτσι. Και γεννάται το ερώτημα: αν δεν κρατούσε κάμερα, αλλά όπλο;
Αν ρωτήσετε ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, θα σας πουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να φυλάξει κανείς από οποιοδήποτε ενδεχόμενο έναν άνθρωπο ή, ακόμα περισσότερο, ένα μέρος.
Ένας ειδικός μού είχε πει παλιά ότι όσο δυσκολότερη είναι η φύλαξη ενός σημείου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που αποκλείει η Αστυνομία.
Βέβαια, στον κοινό νου, και όχι στον εγκληματικό, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την προστασία ενός Προέδρου είναι πρωτοφανή και δύσκολα επιχειρεί κάποιος κάτι, ωστόσο, στην πραγματικότητα, δύσκολα αποτρέπουν έναν τρελό ή έναν τρομοκράτη.
Για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται ο πιο καλά φυλασσόμενος Πρόεδρος της ιστορίας. Πέρα από τις στρατιές αστυνομικών, ειδικών φρουρών, κομάντο, επίγειων και εναέριων μέσων, ακόμη και βατραχανθρώπων που επιστρατεύονται για την ασφάλειά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει και μία σκιά. Ή μάλλον έξι. Έξι άντρες των μυστικών υπηρεσιών που κατεβαίνουν πρώτοι από το αεροπλάνο και τσεκάρουν την περιοχή πριν βγει από την πόρτα ο Ομπάμα.
Και ας μην ξεχνάμε ότι ταξιδεύει με το Air Force One, ένα κινητό φρούριο, με τη δυνατότητα ακόμη και να πυροδοτήσει τα πυρηνικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι Αμερικανοί.
Η αλήθεια είναι ότι η ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου αυξήθηκε δραματικά μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.
Αν μη τι άλλο, τέσσερις Αμερικανοί Πρόεδροι έχουν πέσει θύματα δολοφονίας. Ο Λίνκολν, ο Γκάρφιλντ, ο Μακ Κίνλεϊ και, φυσικά, ο Τζον Κένεντι, ενώ έχουν γίνει απόπειρες κατά οκτώ Προέδρων.
Και παρά την εντυπωσιακή ασφάλεια στον Λευκό Οίκο που έχει περιγράψει χαρακτηριστικά η Μισέλ Ομπάμα, λέγοντας ότι της έχει λείψει να... ανοίξει ένα παράθυρο, η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει, πριν από μερικούς μήνες, κρούσμα με άντρα που πήδηξε από τον φράχτη του Λευκού Οίκου κι έφτασε μέχρι τη δυτική πτέρυγα πριν γίνει αντιληπτός από την ασφάλεια.
Και μια που μιλάμε για τρύπες στην ασφάλεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει το ερωτικό σκάνδαλο του Ολάντ με τη νεαρή ηθοποιό που αποκάλυψε πρώτα απ' όλα πόσο εκτεθειμένος είναι ο Πρόεδρος της έκτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη, της Γαλλίας. Μίας χώρας με τεράστια στρατιωτική δύναμη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», ο υπεύθυνος της ασφάλειας του Ομπάμα φέρεται να είπε κάποια στιγμή στον υπεύθυνο της ασφάλειας του Ολάντ: «Ο δικός σου κυκλοφορεί με σκουτεράκι».
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η ασφάλεια του Φρανσουά Ολάντ στοιχίζει 8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όμως δεν κατάφερε να προστατέψει τον Πρόεδρο από έναν παπαράτσι. Και γεννάται το ερώτημα: αν δεν κρατούσε κάμερα, αλλά όπλο;
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι οι ελάχιστες πληροφορίες που μπορεί κανείς να αλιεύσει από το Διαδίκτυο για την ασφάλεια όχι μόνο αυτών των δύο ανθρώπων αλλά και άλλων, εξίσου σημαντικών προσωπικοτήτων στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.
Για παράδειγμα, της καγκελαρίου Μέρκελ ή του Προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, του Πάπα ή του Μπιλ Γκέιτς, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ακόμα και κάποιων Προέδρων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ, φυσικά, είναι αδύνατον να βρει κανείς οτιδήποτε σχετικά με τους εμίρηδες των χωρών της Μέσης Ανατολής ή κάποιων διαβόητων τρομοκρατών, μεταξύ αυτών και του νεκρού πια Οσάμα μπιν Λάντεν.
Προφανώς, η έλλειψη πληροφοριών εντάσσεται στο πλαίσιο της ασφάλειας...