Έντεκα τόνους μεδουσών απομάκρυναν οι αρχές από τις ακτές κοντά στη Μάλαγα στη νότια Ισπανία όταν χιλιάδες από τα ζελατινώδη αυτά πλάσματα κατέκλυσαν τις παραλίες της περιοχής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Περίπου 150 παραθεριστές χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από τα τσιμπήματα των μεδουσών.
Οι αρχές χρησιμοποίησαν σκάφη, ακόμη και τρακτέρ για την απομάκρυνση των ασπόνδυλων από τα ρηχά νερά και τις παραλίες, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Correo de Andalucia.
Οι ομάδες καθαρισμού απομάκρυναν περίπου οκτώ τόνους μεδουσών στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Νέρχα και Μπέλεθ-Μάλαγα και επιπλέον τρεις τόνους από τις ακτές ανάμεσα στον δήμο Τορρεμολίνος και Μίχας, σύμφωνα με το The Local.
El ‘enjambre’ de medusas se traslada al litoral oeste https://t.co/Xn67O55pP6 vía @SER_Malaga pic.twitter.com/8I7itsLhNJ
— SER Málaga (@SER_Malaga) 17 Ιουνίου 2018
Τα συνεργεία του δήμου καταγράφονται σε βίντεο να προσπαθούν να καθαρίσουν την παραλία χρησιμοποιώντας τσουγκράνες για να κοσκινίσουν τα ασπόνδυλα από την άμμο πριν τα βγάλουν σε μαύρα πλαστικά δοχεία με φτυάρια.
Όπως αναφέρει το The Local, είναι η μεγαλύτερη «εισβολή» στην παράκτια περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε η ABCAndalucía, μπορεί να βρίσκονται πίσω από την ακραία αύξηση του αριθμού των ασπόνδυλων.
Οι εκτός εποχής βροχές και οι ισχυροί άνεμοι που τις έφεραν προς τις ακτές, όπως και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, προσέλκυσαν τον μεγάλο αυτό αριθμό μεδουσών στις παραλίες.
Esta es la plaga de #medusas que hay en #Málaga ?
— Mar Gómez (@MarGomezH) 20 Ιουνίου 2018
Las lluvias y las fuertes rachas de viento que han azotado la costa andaluza han hecho que estos bancos de medusas se hayan desplazado desde alta mar hasta la orilla.https://t.co/EsiGgCOAw8 pic.twitter.com/LoXmbKiLxF
Οι ειδικοί αναγνώρισαν το είδος των μεδουσών που κατέκλυσε τις ακτές της Μάλαγας ως το «Πελαγία Νοκτιλούκα», ή αλλιώς γνωστό ως «mauve stinger». Εκτός από τη Μεσόγειο, το είδος αυτό απαντάται σε θάλασσες με ζεστά και εύκρατα νερά.
Σύμφωνα με τον βιολόγο Χεσούς Μπελίδο, η μέδουσα Pelagia noctiluca παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη. Το τσίμπημά της μπορεί να επιφέρει αίσθηση καψίματος, έντονου πόνου, φλεγμονή και εξανθήματα.
Έχει διάμετρο 6-10 εκατοστών και σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος. Η μέδουσα αυτή βιοφωσφορίζει όταν διαταραχθεί.
Η κατάσταση στις παραλίες της νότιας Ισπανίας άρχισε να επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από τον ευρύ καθαρισμό του Σαββατοκύριακου, η οποία όμως περιγράφηκε ως η χειρότερη «εισβολή» από το 2012.
Τον προηγούμενο μήνα, οι παραλίες κατά μήκος της Κόστα Μπλάνκα, έκλεισαν για το κοινό λόγω της μέδουσας του είδους Πορτογαλική καραβέλα (Portuguese Men O'War)
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα περίπου 120 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της Κόστα Μπλάνκα κηρύχθηκαν εκτός ορίων για το κοινό.
σχόλια