Είστε «νυχτοπούλι»; - Η πόλη της Αμερικής όπου θα είναι νύχτα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου

Είστε «νυχτοπούλι»; Γνωρίστε την πόλη της Αμερικής όπου θα είναι νύχτα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου Facebook Twitter
Για περίπου δύο μήνες, τα αστέρια, το φεγγάρι και το βόρειο σέλας είναι οι μόνες πηγές φωτός στον ουρανό πάνω από το Utqiagvik, στην Αλάσκα/Φωτογραφία: Getty Images
0

Το Utqiagvik, στην Αλάσκα, είναι η βορειότερη πόλη στην επικράτεια των ΗΠΑ και όταν ο ήλιος δύσει στις 18 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της θα δε θα τον ξαναδούν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Λόγω της τοποθεσίας του, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, το Utqiagvik των 5.000 κατοίκων περνάει μία παρατεταμένη «πολική νύχτα» κάθε χρόνο, όταν για περίπου δύο μήνες ο ήλιος παραμένει κάτω από τον ορίζοντα.

Έτσι, ο ήλιος θα δύσει στη 1:27 μ.μ. τοπική ώρα στις 18 Νοεμβρίου και δε θα αναδυθεί από τον μακρύ ύπνο του μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2025.

Τότε ο ήλιος θα ανατείλει στη 1:15 μ.μ. στο νότο και θα δύσει μόλις 48 λεπτά αργότερα. Μετέπειτα, οι μέρες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Φυσικά, η απώλεια του φωτός του ήλιου για τόσο μεγάλα διαστήματα σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στο Utqiagvik ξεπερνούν τους 0 βαθμούς Kελσίου μόνο στο 37% όλων των ημερών κάθε χρόνο.

Λόγω της κλίσης της Γης στον άξονά της, οι περιοχές του Αρκτικού Κύκλου μπορούν να παραμείνουν στραμμένες μακριά από τον ήλιο για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες μεταξύ της φθινοπωρινής και της εαρινής ισημερίας. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο πλησιάζει κανείς τους πόλους.

Στον Βόρειο και στο Νότιο πόλο, υπάρχει μόνο μία ανατολή και ένα ηλιοβασίλεμα ανά έτος. Ο ήλιος ανατέλλει κατά την εαρινή ισημερία και δύει κατά τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Βόρειο Πόλο, αυτό σημαίνει πώς οι ημέρες έχουν φως μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, το σκοτάδι διαρκεί έξι μήνες και το μόνο φως προέρχεται από τα αστέρια, το φεγγάρι και το Βόρειο Σέλας.

Παραδόξως, όπως αναφέρει η Washington Post, όλες οι τοποθεσίες στη γη απολαμβάνουν το φως του ηλίου για περίπου τον ίδιο αριθμό ορών, με μικρές μόνο μεταβολές που αποδίδονται σε τοπογραφικά στοιχεία, όπως βουνά ή κοιλάδες.

Το Utqiagvik, λοιπόν, βλέπει περίπου τον ίδιο αριθμό ωρών ηλιακού φωτός με το Μαϊάμι, το Σίδνεϊ και τη Μόσχα.

Απλώς το Utqiagvik παίρνει όλη του την ηλιοφάνεια μαζεμένη, το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος λάμπει 24 ώρες την ημέρα, όπως θα συμβεί ανάμεσα στις 11 Μαΐου και 19 Αυγούστου του 2025.

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM