Η Πολωνία κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής: 0% συμμετοχή.
Οι εκλογές δεν ματαιώθηκαν επίσημα, αλλά τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα μια παράδοξη εκλογική διαδικασία «φάντασμα», έπειτα από εβδομάδες αντιπαράθεσης για το αν έπρεπε να ανοίξουν οι κάλπες ή όχι.
Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), προσπάθησε να κάνει τις εκλογές, παρά τους κινδύνους που θα υπήρχαν εξαιτίας του κορωνοϊού και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης επέμενε ότι αυτό μπορούσε να πραγματοποιηθεί με επιστολική ψήφο. Την Πέμπτη, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά αυτές δεν ακυρώθηκαν επισήμως.
Ο εν ενεργεία πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, τον οποίο στηρίζει το PiS ήταν το φαβορί, αλλά η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πίεζε να γίνουν τώρα οι εκλογές, προκειμένου να τον διευκολύνει να κερδίσει τον πρώτο γύρο.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ο Ντούντα μπορεί να είναι πιο «ευάλωτος» αν οι εκλογές γίνουν αργότερα, όταν θα είναι πιο εμφανείς οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν ότι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί, για την αντιμετώπιση του ιού, έκαναν αδύνατη την προεκλογική εκστρατεία.
Αυτό που ζητούσαν από την κυβέρνηση ήταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκλογές αυτόματα θα αναβάλλονταν. Όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν είναι τόσο σοβαρή για να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο.
Η Πολωνία είναι ανάμεσα στις χώρες που κράτησε σχετικά χαμηλά τα κρούσματα του κορωνοϊού. Έτσι, πλέον, τα μέτρα που επιβλήθηκαν από νωρίς σταδιακά χαλαρώνουν. Μέχρι στιγμής στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 16.000 κρούσματα και 800 θάνατοι.
Τελικά, η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές μετατράπηκε σε χάος. Ψηφοδέλτια τυπώθηκαν χωρίς να υπάρχει νομική βάση για επιστολική ψήφο, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρο το αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί που ζουν στο εξωτερικό. «Το εκλογικό τμήμα είναι κλειστό, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος ακύρωσε τις εκλογές. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος το έκανε και σε ποια βάση», δήλωσε την Κυριακή ο αριστερός βουλευτής Τόμαζ Τρέλα, μετά την επίσκεψή του σε σχολείου που συνήθως λειτουργεί ως εκλογικό τμήμα.
Τώρα, η εθνική εκλογική επιτροπή έδωσε διορία δύο εβδομάδων προκειμένου να οριστεί νέα ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εντός 60 ημερών από την ανακοίνωση. Όμως, ο Guardian εκτιμά ότι πιθανότατα θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση για τη νομιμότητα της μετάθεσης των εκλογών, όπως και το αν αυτές θα γίνουν τελικά εξ' ολοκλήρου με επιστολική ψήφο, ή σε εκλογικά τμήματα.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια