Το συντηρητικό Gerb αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πρώτο κόμμα αποσπώντας πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων στις έβδομες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε συμμάχους για να κυβερνήσει τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.
Οι δυνάμεις των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές: το Gerb κερδίζει με ποσοστό 26,4%, το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ. Το εθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννης) ακολουθεί με ποσοστό περίπου 13%.
🗳🇧🇬🇪🇺 Polls have closed in #Bulgaria's election with exit polls suggesting another win for former prime minister Borisov's conservative party.
— Other Europe 🇪🇺 (@other_europe) October 27, 2024
Borisov's GERB is on course to win 25-27% of the vote, followed by the reformist coalition PP-DB at around 15%. pic.twitter.com/OtUlVSGIgn
Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Ιουνίου, όπου κανένα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.
Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι έβδομες από το 2021
Οι Βούλγαροι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες που διεξάγονται από το 2021 χωρίς να υπάρχει πραγματικά ελπίδα η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.
Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού, όμως οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται έκτοτε στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ έχουν κάνει να κοπάσει ο άνεμος αλλαγής κατά των συντηρητικών.
Πριν πέντε μήνες, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μόνο το 34% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, το χαμηλότερο ποσοστό μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν 35 χρόνια.
Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς από το 1989 πολιτικής κρίσης, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους.