Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα έχει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μιλώντας στη γενέθλια εκδήλωση για τα 19 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες, εκφράζοντας τις θέσεις της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «σήμερα θα έχω επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
#SONDAKİKA | Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşuyor!https://t.co/YALo1sCs3K
— milliyet.com.tr (@milliyet) August 13, 2020
Απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις η Τουρκία με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open ΤV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο η Τουρκία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Εχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε».
«Γεμάτη ανησυχία» η γερμανική κυβέρνηση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί «γεμάτη ανησυχία» την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.
«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ζάιμπερτ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου. Περαιτέρω πληροφορίες για αυτό δεν έχω για σας (...) Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης», περιορίστηκε να δηλώσει.
Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όταν το Βερολίνο είχε δηλώσει ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Ασφαλώς επί της αρχής μπορώ να πω ότι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ».
σχόλια