Οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφασίζουν την Κυριακή αν θα απαγορεύσουν την εργοστασιακή κτηνοτροφία, σε ένα δημοψήφισμα για το αν οι αυστηροί νόμοι της χώρας για την ευημερία των ζώων πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.
Με τη πρόταση, η οποία τίθεται σε δημοψήφισμα βάσει του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας, επιδιώκεται να αποτελέσει συνταγματική επιταγή η προστασία της αξιοπρέπειας των ζώων κτηνοτροφίας, όπως τα βοοειδή, οι όρνιθες και οι χοίροι.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει αυστηρότερους κανόνες για τη φροντίδα των ζώων, όπως να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, καθώς και για τη σφαγή τους. Οι κανόνες θα καλύπτουν επίσης τα ζώα που εισάγονται και τα ζωικά προϊόντα.
Η κυβέρνηση τάχθηκε κατά της πρότασης, λέγοντας πως τέτοιες αλλαγές θα παραβιάσουν εμπορικές συμφωνίες, θα διογκώσουν τα επενδυτικά κόστη και τα κόστη λειτουργίας και θα αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων.
«Η Ελβετία έχει ήδη τους αυστηρότερους νόμους που υπάρχουν για την προστασία των ζώων, αλλά λέω πάντα πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα και θα πρέπει να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα», λέει η Αλεξάντρα Γκαβιλάνο, ειδική της Greenpeace Ελβετίας για τα βιώσιμα τρόφιμα.
Ωστόσο ο Ντάνιελ Βίργκλερ, συνιδιοκτήτης του ορνιθοτροφείου Gallipool Frasses, λέει πως θα αναγκασθεί να μειώσει τα πουλερικά του, αν υπερψηφιστούν οι προτάσεις στο δημοψήφισμα.
«Είτε έχω 2.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής είτε 18.000, μπορώ να είμαι ένας καλός κτηνοτρόφος ή ένας κακός κτηνοτρόφος. Έτσι για μένα, αυτή η πρωτοβουλία είναι εντελώς άχρηστη», δήλωσε.
«Αν περάσει η πρωτοβουλία, θα μας επιτρέπεται να βάλουμε 2.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής σ' αυτό το κτίριο. Οι υπολογισμοί δείχνουν πως δεν θα είναι δυνατό να κάνουμε κερδοφόρα την επένδυσή μας», πρόσθεσε.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα έδειξε πως οι υποστηρικτές του μέτρου πλειοψηφούν με μικρή διαφορά, ωστόσο οι αντίθετοι αυξάνονται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters