Ελεύθερη αφέθηκε από τις Αιγυπτιακές Αρχές, έπειτα από επτά μήνες κράτησης, η Αιγύπτια ακτιβίστρια, Αμάλ Φάθι, η οποία είχε επικρίνει την κυβέρνηση μιλώντας ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση.
Η δικηγόρος της, Ντόα Μουστάφα, ανακοίνωσε ότι η Αμάλ της αφέθηκε ελεύθερη από το αστυνομικό τμήμα του Καΐρου την Πέμπτη, με μία εβδομάδα καθυστέρηση από την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο διέταξε την απελευθέρωσή της υπό όρους.
Σύμφωνα με την δικηγόρο της, η Φάθι έχει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, εκτός από τις περιπτώσεις όπου που χρήζει ιατρικής βοήθειας ή πρέπει να επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα ή δικαστήριο.
Ο σύζυγός της, επίσης ακτιβιστής, Μοχάμαντ Λόφτι, επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή της με ανάρτησή του στο Facebook.
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Φάθι τον περασμένο Μάιο, ύστερα από ανάρτηση βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο επικρίνει το κράτος για την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών και την έλλειψη δράσης κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Amal Fathy , Human Rights activist and former 6 April member, whose sole crime was posting a video to social media, denouncing sexual harassment to which she and countless and #egyptian have been victim, finally released after months of imprisonment by #Egyptian authorities. pic.twitter.com/Pcp2cfJeqT
— Amr Khalifa (@Cairo67Unedited) December 27, 2018
Στο βίντεο παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις περιγράφοντας την εμπειρία της σε υποκατάστημα τράπεζας αλλά και προσβάλλοντας το κράτος.
Η Φάθι αντιμετωπίζει κατηγορίες διάδοσης ψευδών ειδήσεων και την συμμετοχή της σε παράνομη ομάδα.
«Η ιδιότητα του μέλους σε μια παράνομη ομάδα» κατά την αιγυπτιακή κυβέρνηση ερμηνεύεται ως δεσμός με παράνομες ή εξτρεμιστικές ομάδες μεταξύ των οποίων και η Μουσουλμανική Αδελφότητα , μια ισλαμική οργάνωσης που οι Αρχές έχουν κατονομάσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Νάγια Μπουνάιμ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι η υπό όρους απελευθέρωση της Φάθι «δεν είναι αρκετή».
«Οι Αιγυπτιακές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν όλες τι κατηγορίες απέναντί της, αναιρώντας την προηγούμενη καταδίκη της σε δύο χρόνια φυλάκισης, και να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αντίποινες πράξεις σε κάθε περίπτωση ελεύθερης έκφρασης της γνώμης της» είπε σε δήλωσή της.
Η Φάθι έλαβε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή το Σεπτέμβριο, για προσβολή των εργαζομένων στην τράπεζα αλλά και για την καταχρηστική γλώσσα που χρησιμοποίησε επικρίνοντας τους κρατικούς θεσμούς με σκοπό να καταδικάσει την σεξουαλική παρενόχληση έναντι των γυναικών.
Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σις έχει επιβάλει την καταστολή κάθε διαφωνίας, φυλακίζοντας χιλιάδες ισλαμιστές και κοσμικούς υποστηρικτές της δημοκρατίας, επιβάλλοντας αυστηρό έλεγχο στα ΜΜΕ.
Με πληροφορίες από τον Guardian
σχόλια