Eλληνική είναι η λέξη που ανακήρυξε ως «λέξη της χρονιάς» για το 2016, το Dictionary.com. Πρόκειται για τη λέξη “xenophobia” που αναδείχτηκε ως η λέξη του 2016, με αφορμή την απόφαση των Βρετανών για Brexit και την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες καταστάσεις όπως η συριακή κρίση, οι αγώνες για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και οι πυροβολισμοί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το σάιτ, αυτά τα γεγονότα έχουν πολύ βαθιά απήχηση και επίδραση στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και αναδεικνύουν τον «φόβο για τον άλλο».
Η λέξη «Xenophobia» άρχισε να εμφανίζεται στην αγγλική γλώσσα στα τέλη του 1800, και έχει τις ρίζες της σε δύο ελληνικές λέξεις, την έννοια «ξένος, επισκέπτης» και στον «φόβο, τον πανικό».
Το ενδιαφέρον των χρηστών του Dictionary.com στα θεμελιώδη θέματα που συνδέονται με αυτόν τον όρο ήταν εμφανές στις 24 Ιουνίου 2016, που σηματοδότησε την μεγαλύτερη άνοδο των αναζητήσεων για την «xenophobia». Ήταν η επόμενη ημέρα από εκείνη που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα του πολυσυζητημένου δημοψηφίσματος.
Μια άλλη τάση αναζήτησης που είχε επηρεαστεί από αυτήν την ψηφοφορία ήταν το ενδιαφέρον των χρηστών στον όρο «έγκλημα μίσους» (hate crime) , ένας όρος που αναζητήθηκε πολύ μετά το δημοψήφισμα, όταν αυξήθηκαν και οι ξενοφοβικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των αναζητήσεων για τον όρο «Xenophobia» παρατηρήθηκε εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Στις 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε μια ομιλία στην οποία επέμεινε ότι ο Donald Trump με την πολιτική ρητορική είναι ένα παράδειγμα λαϊκισμού, πρωτογονισμού και «xenophobia».
Η ίδια λέξη αναζητήθηκε και με αφορμή τις πολιτικές για τη μετανάστευση.
"Το Dictionary.com είναι σωστό να αναδείξει την «xenophobia» ως λέξη της χρονιάς, αλλά είναι επίσης και μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Robert Reich , καθηγητής στο Μπέρκλεϊ της Goldman Σχολή Δημόσιας Πολιτικής. «Δεν είναι κάτι που το γιορτάζεις. Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να το πολεμήσεις», καταλήγει.