Διάσημη φωτογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ από το 1941 «εξαφανίστηκε» από ξενοδοχείο στην Οτάβα και αντικαταστάθηκε από αντίγραφο.
Η φωτογραφία, γνωστή ως «το λιοντάρι που βρυχάται», τραβήχτηκε από τον Γιουσούφ Καρς, έπειτα από ομιλία του Τσόρτσιλ στο κοινοβούλιο του Καναδά.
Εργαζόμενος στο ξενοδοχείο Château Laurier παρατήρησε στις 19 Αυγούστου ότι η φωτογραφία είχε αντικατασταθεί και το θέμα διερευνά η αστυνομία. Η αλλαγή έγινε αντιληπτή όταν παρατηρήθηκε πως η κορνίζα της φωτογραφίας δεν ταίριαζε με άλλες του Καρς που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
Έπειτα από έρευνα και επικοινωνία με τους διαχειριστές της περιουσίας του Καρς, το ξενοδοχείο κατέληξε ότι η φωτογραφία «είχε αντικατασταθεί με αντίγραφο της πρωτότυπης». Δεν είναι ξεκάθαρο πριν από πόσο καιρό έγινε αυτό.
«Λυπούμαστε βαθιά για αυτή τη θρασύτατη πράξη. Το ξενοδοχείο είναι απίστευτα υπερήφανο που φιλοξενεί αυτή την εκπληκτική συλλογή του Καρς, η οποία εγκαταστάθηκε το 1998 με ασφάλεια», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Château Laurier, Ζενεβιέβ Ντιμά.
Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του Τσόρτσιλ και τραβήχτηκε λίγες στιγμές αφότου ο Καρς πήρε το πούρο από το στόμα του Βρετανού πρωθυπουργού. «Κράτησα ένα τασάκι, αλλά δεν το άφηνε… περίμενα. Συνέχισε να μασουλά δυνατά το πούρο του. Περίμενα», είχε περιγράψει ο φωτογράφος. «Μετά, πήγα προς το μέρος του, χωρίς να το έχω προσχεδιάσει, αλλά με σεβασμό, είπα “συγχωρέστε με κύριε” και έβγαλα το πούρο από το στόμα του», είχε πει ακόμη ο Καρς.
Τη στιγμή που ο Καρς επέστρεψε στη φωτογραφική μηχανή του, ο Τσόρτσιλ φαινόταν «τόσο επιθετικός που θα μπορούσε να με είχε καταβροχθίσει. Ήταν η στιγμή που τράβηξα τη φωτογραφία».
Ο Καρς, που πέθανε το 2002, θεωρείται από τους πιο διάσημους φωτογράφους πορτρέτων του 20ου αιώνα. Πέρα από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, μεταξύ άλλων «μοντέλα» του υπήρξαν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Άντι Γουόρχολ. Διέμενε για καιρό στο Château Laurier, όπου βρισκόταν το στούντιό του από το 1972 έως το 1992.
Με πληροφορίες από BBC