Εμβόλιο AstraZeneca: Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τι προκαλεί τις σπάνιες θρομβώσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τι προκαλεί τις σπάνιες θρομβώσεις Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / GETTY IMAGES
0

Το μηχανισμό που φέρεται να «πυροδοτεί» τις εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, εκτιμούν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά επιστήμονες.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Πολιτείας της Αριζόνα και του Κάρντιφ, που συνεργάστηκαν με την AstraZeneca, διαπίστωσαν ότι ο αδρανοποιημένος αδενοϊός που χρησιμοποιεί το εμβόλιο για να μεταφέρει γενετικό υλικό του κορωνοϊού στα κύτταρα ελκύει την πρωτεΐνη γνωστή ως «αιμοπεταλιακός παράγοντας τέσσερα».

Αυτό πιστεύουν ότι προκαλεί μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδέχεται να οδηγεί σε επικίνδυνους θρόμβους αίματος.

Όπως αναφέρει το BBC, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο έχει σώσει περίπου 1 εκατομμύριο ζωές από την Covid-19, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους αίματος δημιούργησαν πολλά ζητήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η μη χορήγηση σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων από την ομάδα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε σημειώσει πως οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από την Covid-19 παρά εξαιτίας του εμβολίου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM