Η CureVac ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε για τον κορωνοϊό- τεχνολογίας mRNA- ήταν μόλις 47% αποτελεσματικό σε κλινική δοκιμή, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα από φαρμακευτική εταιρεία.
Η απογοητευτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είναι γνωστό ως CvnCoV προέκυψε από ενδιάμεση ανάλυση και βασίζεται σε 134 περιπτώσεις Covid-19 σε μελέτη με περίπου 40.000 εθελοντές στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της, αρχικά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η τελική ανάλυση αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες. Τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ εξασφάλισε έως 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της γερμανικής CureVac, με προαιρετική την αγορά 180 εκατ. από αυτές.
Ο ρόλος των μεταλλάξεων
Σύμφωνα με την εταιρεία, τουλάχιστον 13 μεταλλάξεις του κορωνοϊού ευθύνονται για τις μολύνσεις που καταγράφηκαν ανάμεσα στους μετέχοντες στην κλινική δοκιμή. Από τις περιπτώσεις Covid-19 που αναφέρθηκαν, στις 124 έγινε έρευνα για τον εντοπισμό του στελέχους που προκάλεσε τη μόλυνση.
Μόνο η μία αποδόθηκε στην αρχική εκδοχή του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν, ενώ το 57% των περιπτώσεων αποδόθηκαν σε στελέχη με πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα.
Επίσης, εθελοντές μολύνθηκαν από στελέχη που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη προσεκτικά. Το 21% των περιπτώσεων οφείλονταν στη μετάλλαξη Λάμδα, που έχει γίνει κυρίαρχη στο Περού τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Φραντς Βέρνερ Χάας, αυτό είναι ένα «καμπανάκι» για την απειλή που μπορεί να αποτελέσουν οι νέες μεταλλάξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Πρόκειται σίγουρα για μια νέα πραγματικότητα Covid», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα η CureVac ανακοίνωσε ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στους νεότερους μετέχοντες στην έρευνα, αλλά δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση λόγω του κορωνοϊού.
«Αν και ελπίζαμε για ένα πιο ισχυρό ενδιάμεσο αποτέλεσμα, αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη η επίδειξη υψηλής αποτελεσματικότητας σε αυτή την άνευ προηγουμένου ποικιλία μεταλλάξεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac, Φραντς Βέρνερ Χάας, ο οποίος επεσήμανε ότι η έρευνα συνεχίζεται και μπορεί να αλλάξει η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα οι ειδικοί
Ο δρ. Άμες Αντάλια, λοιμωξιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security σχολίασε ότι οι μεταλλάξεις δεν εξηγούν απολύτως το ποσοστό αποτελεσματικότητας και ότι θέλει να δει τα δεδομένα ειδικά για τη δυνατότητα του εμβολίου να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο.
«Αν μπορεί να το κάνει αυτό, ακόμη και με 47% αποτελεσματικότητα στη συμπτωματική νόσηση, παραμένει κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο. Αυτό είναι που θέλαμε να κάνουν τα εμβόλια», συμπλήρωσε.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, ειδικός επί των εμβολίων στο Peterson Institute for International Economics. «Αυτό είναι αρκετά καταστροφικό για εκείνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και το ποσοστό αποτελεσματικότητας μπορεί να βελτιωθεί στο τέλος της κλινικής δοκιμής, είναι απίθανο να αποδειχθεί υψηλό, σχολίασε από την πλευρά της η Νάταλι Ντιν, του πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Δεν θα αλλάξει δραματικά», εκτίμησε.
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, των εταιρειών Pfizer/ BioNTech και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Πριν από την εμφάνιση των εμβολίων με υψηλή αποτελεσματικότητα η FDA είχε θέσει τον στόχο στην αποτελεσματικότητα στο 50%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει σε αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 70%.
Η CureVac- την οποία στηρίζουν ο επενδυτής Ντίετμαρ Χοπ, το ίδρυμα Γκέιτς, η GlaxoSmithKline όπως και η γερμανική κυβέρνηση- στόχευε στην παραγωγή έως 300 εκατ. δόσεων το 2021 και έως ένα δισεκατομμύριο το 2022. Μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν βουτιά της τάξεως του 50,6%.
Με πληροφορίες από Reuters, NYT