Έναν Σαουδάραβα που είχε συλληφθεί και κρατείτο στο Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, ανακοίνωσαν επίσημα πως επαναπάτρισαν οι αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ.
Ο Γάσαν Αμπντούλα αλ Σάρμπι μεταφέρθηκε στην πατρίδα του από το Γκουαντάναμο καθώς εκτιμήθηκε πως δεν εγείρει πλέον απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Ο 48χρονος Σαουδάραβας, είχε συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες επίσημα. Σπούδαζε αεροναυτική σε πανεπιστήμιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας κι έκανε μαθήματα πιλότου μαζί με δύο από τους αεροπειρατές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.
INBOX: Another Gitmo detained released, this time to Saudi Arabia. "31 detainees remain at Guantanamo Bay: 17 are eligible for transfer" pic.twitter.com/IaHBlOCQnl
— Adam Kredo (@Kredo0) March 8, 2023
Η σύλληψή του, μαζί με αυτή άλλου ενός φερόμενου ως μέλους της Αλ Κάιντα, έγινε στη Φαϊσάλαμπαντ του Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
Το Πεντάγωνο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κάποιες κατηγορίες στον Σάρμπι, όμως εγκατέλειψε την ιδέα το 2008· συνέχισε ωστόσο να τον κρατά ως «εχθρικό μαχητή» στη διαβόητη φυλακή στο Γκουαντάναμο, σε τομέα της Κούβας, όπου είναι εγκατεστημένη αμερικανική στρατιωτική βάση.
Επαναπατρισμός Σαουδάραβα: Οι όροι μεταξύ ΗΠΑ-Σ. Αραβίας
Ο επαναπατρισμός του προχώρησε αφού Ουάσιγκτον και Ριάντ συμφώνησαν σε σειρά αυστηρών όρων: στη διαρκή «επιτήρησή του», στην επιβολή «ταξιδιωτικών περιορισμών» σε βάρος του, και στην συνεχή «ανταλλαγή πληροφοριών», πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Ο 48χρονος, με καταγωγή από την Τζέντα, έχει προβλήματα «σωματικής και ψυχικής υγείας», κατά την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ούτε τη φύση ούτε τη σοβαρότητά τους.
Στη διαβόητη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου καθώς κορυφωνόταν ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κρατούνταν σχεδόν 800 ύποπτοι, απομένουν πλέον κάπου 31 έγκλειστοι. Από αυτούς, 17 θεωρείται πως μπορούν να σταλούν σε άλλες χώρες, με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναζητούν ποιες θα αποδέχονταν την αναδοχή τους. Άλλοι τρεις είναι επιλέξιμοι για την επανεξέταση των υποθέσεών τους από ειδική επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Στη φυλακή παραμένουν επίσης πέντε κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου —με απολογισμό κάπου 3.000 νεκρούς σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον— και συνολικά εννέα κρατούμενοι στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι από στρατοδικεία.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σωρεία παραβιάσεων στο κέντρο κράτησης, για πολλούς μαύρη τρύπα του διεθνούς δικαίου, ζητούν εδώ και χρόνια να κλείσει, χωρίς αποτέλεσμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP