Διακεκριμένος καθηγητής Νομικής και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, κινδυνεύει με την ποινή της θανατικής ποινής για φερόμενα εγκλήματα όπως η διατήρηση λογαριασμού στο Twitter και η χρήση του WhatsApp απ'όπου κατηγορείται πως διακινεί «εχθρικά» νέα για το βασίλειο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση τού Guardian.
Η σύλληψη του 65χρονου Awad Al-Qarni, τον Σεπτέμβριο του 2017, σηματοδότησε την έναρξη μιας άγριας καταστολής αντιφρονούντων από τον τότε νέο στον οίκο των Σαούντ, Μοχάμεμμντ μπιν Σαλμάν.
Την είδηση της ποινής που αντιμετωπίζει ο πατέρας του, γνωστοποίησε ο γιος του Νάσερ ο οποίος πέρυσι διέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχει ζητήσει προστασία και άσυλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εισαγγελέας πρότεινε για την υπόθεση την επιβολή της θανατικής ποινής, ωστόσο το δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του.
Ο Αλ-Κάρνι παρουσιάζεται στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης σαν ένας επικίνδυνος ιεροκήρυκας, τη στιγμή που ακτιβιστές και οργανώσεις τον θεωρούν ως ένα σημαντικό διανοούμενο με τεράστιο ρεύμα στα social media - μόνο στο Twitter διαθέτει 2 εκατομμύρια followers.
Σύμβουλοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονούντες που ζουν αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό καταγγέλλουν πως οι αρχές τού βασιλείου εμπλέκονται σε σοβαρή καταστολή ατόμων τα οποία θεωρούν επικριτές τους.
Πέρυσι η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, τιμωρήθηκε με κάθειρξη 34 χρόνων επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και μέσω του οποίου έκανε retweet αντιφρονούντων και ακτιβιστών. Κι άλλη μια γυναίκα, η Νούρα αλ-Καχτάνι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 χρόνων για χρήση του Twitter.
Με πληροφορίες από Guardian