Σε δικαστήριο της Σεβίλης κατέπεσαν οι κατηγορίες εναντίον τριών γυναικών για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος. Οι γυναίκες διαδήλωσαν με ένα γλυπτό σε σχήμα αιδοίου ύψους δύο μέτρων το 2014 σε πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά.
Το 2014 οι κατηγορούμενες μετέφεραν το γλυπτό, το οποίο ονόμαζαν «coño insumiso» (το επαναστατημένο αιδοίο), σε μία συγκέντρωση που είχε οργανωθεί από εργατικό σωματείο, με προφανή στόχο να αποτελέσει παρωδία των θρησκευτικών λιτανειών. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι συμμετείχαν εκ μέρους της «Συντεχνίας του Ιερού Επαναστατημένου Αιδοίου» και της «Ιεράς Ταφής των Κοινωνικών και Εργασιακών Δικαιωμάτων». Οι τρεις γυναίκες, Rocío Ballesta, Antonia Ávalos και μία ακόμα που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υποστήριξαν πως αποκόπηκαν από την πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.
«Νιώθουμε ότι κατηγορούμαστε και ποινικοποιούμαστε επειδή υποστηρίζουμε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών», ανέφερε η Antonia Ávalos. Οι τρεις γυναίκες αρνήθηκαν ότι η κίνησή τους είχε σκοπό να προσβάλει. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι ήθελαν να τραβήξουν την προσοχή στην άποψή τους ότι οι διδαχές της εκκλησίας αρνούνται από τις γυναίκες τα βασικά τους δικαιώματα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταθέσει έναν περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις.
Η υπόθεση έκλεισε δικαστικά το 2016 ωστόσο, ένα χρόνο μετά, η Ένωση Χριστιανών Δικηγόρων κινήθηκε και πάλι εναντίον των γυναικών κάνοντας λόγο για εγκλήματα ενάντια στο θρησκευτικό αίσθημα και διακωμώδηση των καθολικών συμβόλων και του καθολικού δόγματος. Οι δικηγόροι υποστήριξαν πως οι γυναίκες είχαν ντυθεί με τρόπο που διακωμωδούσε τους Χριστιανούς και έψαλλαν ότι «η Παναγία θα είχε κάνει και εκείνη άμβλωση» διακωμωδώντας παράλληλα και τη χριστιανική λειτουργία αλλά και «τις αμετάβλητες αλήθειες πίσω από την καθολική πίστη».
Στην απόφασή του, ο δικαστής ανέφερε πως στόχος της πομπής δεν ήταν να προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα αλλά «να υπερασπιστεί τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών». H Maria Alyokhina, ιδρυτικό μέλος του ρωσικού φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot πήρε μέρος μαζί στη διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για προσβολή ενάντια στην ελευθερία του λόγου και για ποινικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων.
«Η υπόθεση είναι εντελώς άδικη και παρόμοια με την καταπίεση στη Ρωσία», είπε η Alyokhina προσθέτοντας πως «σε τελική ανάλυση όλοι προερχόμαστε από ένα αιδοίο». Το 2012 η Alyokhina, γνωστότερη ως Masha, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια στη Σιβηρία μετά από μία performacne του συγκροτήματος σε έναν καθεδρικό ναό που ασκούσε κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια