Από το βράδυ της Τετάρτης, η καταιγίδα Κιαράν σαρώνει την Ευρώπη, στοιχίζοντας μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, και προκαλώντας αναρίθμητες καταστροφές.
Στην Ιταλία, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων στην Τοσκάνη, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ σύμφωνα με τις Αρχές. «Αυτό που συνέβη αυτή τη νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Sever floods due to Ciaran strom in the Campi Bisenzio of Tuscany region, Italy 🇮🇹 (02.11.2023)
— Disaster News (@Top_Disaster) November 3, 2023
Source: Antonino Monteleone
TELEGRAM JOIN 👉 https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/gsYUXJlOaX
🚨 The Bisenzio river has overflowed in Campi in Tuscany. Really serious situation unfolding in #Italy....#StormCiaran #Ciaran pic.twitter.com/6pPDrikZYy
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 2, 2023
Δύο νεκροί καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία και ένας έβδομος στην Ολλανδία.
Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί τραυματίστηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, αλλά και μία 64χρονη γυναίκα, η οποία σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης από την πτώση δέντρων και κλαδιών.
Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου, ενώ και η θαλάσσια κυκλοφορία στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας, διακόπηκε επίσης.
Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο οποίο ωστόσο οι πτήσεις συνεχίστηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις, ενώ στη Γαλλία περίπου 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τα 780.000 από τα οποία στη Βρετάνη.
Η καταιγίδα έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγγλία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ, και εκατοντάδες σχολεία έμειναν κλειστά.
Το Τζέρσεϊ βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί.
Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν, αλλά και η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα.
Η κυκλοφορία των περιφερειακών τρένων στη δυτική Γαλλία διακόπηκε μέχρι σήμερα το πρωί. Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας διακόπηκαν στους άξονες Παρίσι-Λεμάν και Παρίσι-Νάντη, ενώ και στο αεροδρόμιο του Μποβέ, κοντά στο Παρίσι, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.
Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή.
Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα, και ήδη περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ - AFP