Επιχειρήσεις στην Τουρκία προσφέρουν δωρεάν γεύματα και υπηρεσίες σε όσους ανταλλάσσουν συνάλλαγμα με τουρκικές λίρες

Επιχειρήσεις στην Τουρκία προσφέρουν δωρεάν γεύματα και υπηρεσίες σε όσους ανταλλάσσουν συνάλλαγμα με τουρκικές λίρες Facebook Twitter
0

Επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες σε ανθρώπους που υπακούν στο κάλεσμα του Προέδρου της χώρας να μετατρέψουν αμερικανικά δολάρια σε τουρκικές λίρες. 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει οι πολίτες να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που διαθέτουν με εγχώρια προκειμένου να στηρίξει την λίρα που σημειώνει πτώση κι έχει χάσει σχεδόν το 1/5 της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προσπαθούν τώρα να σαμποτάρουν την οικονομία. Την ίδια στιγμή αναλυτές υποστηρίζουν πως τα συνεπακόλουθα μέτρα καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης προς κάθε κατεύθυνση είναι αυτά που πυροδότησαν την οικονομική αστάθεια. 

Το κάλεσμα του Ερντογάν ώθησε μερικές μικρές επιχειρήσεις να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για τους πελάτες τους προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση. Ανάμεσά τους κι ένα ιχθυοπωλείο στην Άγκυρα, που προσφέρει 1 κιλό δωρεάν αντζούγιες σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει πως μετέτρεψε 100 δολάρια στο εγχώριο νόμισμα, μεταδίδει η Daily Sabah. Σε άλλες περιοχές κληρώνονται δωρεάν γεύματα και ένας κομμωτής προσφέρει δωρεάν κουρέματα σε ανθρώπους που έχουν ανταλλάξει 300 δολάρια για λίρες. 

Οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία υπέρ της τουρκικής λίρας ποικίλλουν, όπως επίσης και τα χρηματικά ποσά που εμπλέκονται. Για παράδειγμα, ένας μαρμαροτεχνίτης στην επαρχία Bursa υπόσχεται δωρεάν ταφόπλακες σε πελάτες που έχουν ανταλλάξει 2.000 δολάρια. «Επίσης τοποθετούμε δωρεάν την πλάκα στο νεκροταφείο» εξήγησε ο Enes Alan, μιλώντας στην Hurriyet Daily News, προσθέτοντας πως αυτό που θέλει είναι να «υπερασπιστεί» τη λίρα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι πολίτες μας θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους και με τις δικές τους δυνάμεις... Θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας και την οικονομία μας. Δεν θα την εγκαταλείψουμε» καταλήγει. 

* Με πληροφορίες από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Διεθνή / Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Η Glavprodukt, αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία παραγωγής τροφίμων, κατασχέθηκε από τη Ρωσία και προορίζεται για την τροφοδοσία του στρατού. Πώς αυτό επηρεάζει τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής της Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από την IRS να αφαιρέσει τη φοροαπαλλαγή του Χάρβαρντ, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για πολιτικοποίηση και μη συμμόρφωση με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις - Ποιες θα είναι οι συνέπειες
LIFO NEWSROOM
Η στρατηγική απομόνωσης της Κίνας: Το νέο εμπορικό όπλο του Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την Κίνα – Το σχέδιο πίεσης μέσω 70 εμπορικών εταίρων

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει ένα παγκόσμιο εμπορικό σχέδιο για να απομονώσει την Κίνα, πιέζοντας πάνω από 70 χώρες να πάρουν θέση - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο και πώς επηρεάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες
LIFO NEWSROOM