Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν αύριο- «Να γίνουν στην Τουρκία συνομιλίες Κιέβου- Μόσχας»

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή - Τερματίστε άμεσα τον πόλεμο θα είναι το μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει την Κυριακή ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Εκ νέου, συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή», τόνισε ο Καλίν.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μία τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καλίν, η Ρωσία θέτει «μη ρεαλιστικούς» όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αλλά, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία γι' αυτό. (...) Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από αυτές τις δύο», είπε.

Οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες που κήρυξε η Ρωσία σε δύο πόλεις της Ουκρανίας θα πρέπει να ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα και οι διάδρομοι για απομακρύνσεις αμάχων και αποστολές βοήθειας πρέπει να ανοίξουν σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι διαρκής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εργάζεται για την εκκένωση των πολιτών της στην Ουκρανία με λεωφορεία και τρένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM