Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο.
Μέσα από μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε πως οι απόψεις των δύο χωρών στην περιοχή ταυτίζονται και θα επιβληθούν. «Μίλησα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το επιβάλουμε», ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter.
Je me suis entretenu avec le président américain Donald Trump de la situation en Méditerranée orientale, en Libye et au Liban. Nos vues sont convergentes. Notre intérêt à la paix et à la sécurité y est commun. Nous le ferons respecter.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 14, 2020
Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ΥΠΕΞ
Την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα.
«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη, το βράδυ της Παρασκευής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η «σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι' αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς».
Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ακάρ κατά Γαλλίας
Νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε κατά της Γαλλίας που ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
«H σύμμαχος μας χώρα που δεν έχει σχέση με την περιοχή έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας. Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα έμεινε αναπάντητη και δεν θα μείνει. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασιστικοί» υποστήριξε ο Ακάρ.
Όπως ανέφερε, «είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας».