Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως την Πέμπτη, όταν συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων -Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου- θα συνεχιστεί προς το παρόν η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά τη συνεδρίαση για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, η οποία διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.
Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έρθουν οι πρωθυπουργοί».
Πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα από Ν. Αναστασιάδη
Νέες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα θα καταβάλει η κυπριακή πλευρά όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για υποβολή προτάσεων και αναμένει «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση».
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς».
«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» ανέφερε στις αναρτήσεις του.
Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία με υποβολή προτάσεων, με σκοπό να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.Αναμένω και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 5, 2017
Καλώ τους πολίτες να κωφεύσουν εις όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς.
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 5, 2017
Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον.
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 5, 2017
Ανακοινώθηκε η μετάβαση Γκουτέρες στην Ελβετία
Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, επιστρέφει στο μεταξύ την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ερωτηθείς για τους λόγους της μετάβασης του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά και αν υπάρχει άρση του αδιεξόδου, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο γ.γ. του ΟΗΕ αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα χρειαστεί την Πέμπτη».
«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» είχε τονίσει, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».
Σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και έκανε λόγο για αργή πρόοδο.