Επτά χρόνια πολέμου στη Συρία: Ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων

Επτά χρόνια πολέμου στη Συρία: Ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
0

Περισσότεροι από 350.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια κατεστραμμένη χώρα: η εξέγερση στη Συρία εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2011 και εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό και περίπλοκο πόλεμο.

«Αυτά τα επτά χρόνια πολέμου αφήνουν πίσω τους μια ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων», κατήγγειλε το Σάββατο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

Εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι «353.935 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου 2011», εκ των οποίων 106.390 άμαχοι.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται «19.811 παιδιά και 12.513 γυναίκες», σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Στη χώρα αυτή, η οποία πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου ο μισός πληθυσμός αναγκάστηκε να εκτοπιστεί για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις.

Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξέφρασε την ανησυχία της κυρίως για τα θύματα των εκρηκτικών, από τα οποία μόνο το 2017 τραυματίστηκαν 1.000 άνθρωποι.

Επτά χρόνια πολέμου στη Συρία: Ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF RABIH

 

Εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Από την αρχή του πολέμου περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια Σύροι έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017 της UNHCR.

Η Τουρκία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δηλαδή περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια.

Στον Λίβανο η επιβίωση αποτελεί καθημερινό αγώνα για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που ζουν χωρίς καθόλου ή με μικρά εισοδήματα, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Ακολουθούν η Ιορδανία - με 657.000 πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την UNHCR, ή 1,3 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές -, το Ιράκ, με περισσότερους από 246.000, και η Αίγυπτος με 126.000.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει επίσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Φυλακισμένοι και βασανισμένοι

Το 2017 η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση ότι απαγχόνισε περίπου 13.000 ανθρώπους από το 2011 έως το 2015 στη φυλακή Σαϊντνάγια κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλοντας μια «πολιτική εξόντωσης».

Οι απαγχονισμοί αυτοί προστίθενται στους 17.700 ανθρώπους που εκτιμάται ότι πέθαναν στις φυλακές, τους οποίους έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι πέθαναν από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας των φρικτών συνθηκών κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν συνολικά από τις φυλακές του Άσαντ, ενώ «πολλές χιλιάδες άνθρωποι» πέθαναν σε φυλακές των Σύρων ανταρτών ή των τζιχαντιστών.

Επτά χρόνια πολέμου στη Συρία: Ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED BADRA

 

Πτωχευμένοι και πολιορκημένοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόλεμος γύρισε τη συριακή οικονομία τρεις δεκαετίες πίσω, καθώς έχουν καταστραφεί οι περισσότερες υποδομές της χώρας.

Σύροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή παραγωγή σχεδόν σταμάτησε. Κι αν η ενέργεια είναι ο τομέας που επλήγη περισσότερο, όλες οι οικονομικές δραστηριότητες κατέρρευσαν εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τον Ιούλιο του 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε σε 226 δισεκατομμύρια δολάρια (183 δισ. ευρώ) το κόστος των απωλειών εξαιτίας του πολέμου, δηλαδή τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Συρίας πριν από τον πόλεμο.

«Ο πόλεμος στη Συρία διέρρηξε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Από τις συγκρούσεις καταστράφηκε ή υπέστη ζημιές το 27% του αποθέματος κατοικιών, περίπου τα μισά ιατρικά κέντρα και σχολικά κτίρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗE (Ocha), «περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας (...) ενώ το 69% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας».

Η UNHCR αναφέρει ότι 2,98 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ή βρίσκονται υπό πολιορκία.

Τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει «τη σκόπιμη στέρηση τροφής σε αμάχους» όπλο πολέμου, μετά τη δημοσιοποίηση «σοκαριστικών» φωτογραφιών που έδειχναν αποσκελετωμένα παιδιά στην ανατολική Γούτα.

Πηγή: AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
LIFO NEWSROOM