Σεξουαλική επίθεση έχει υποστεί σχεδόν το ένα τρίτο Βρετανίδων χειρουργών από τους άνδρες συναδέλφους τους, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στη British Journal of Surgery.
Η έρευνα έγινε για λογαριασμό ομάδας εργασίας για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις / επιθέσεις στον τομέα της χειρουργικής, με τη συμμετοχή 1.434 προσώπων του εν λόγω κλάδου, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την τελευταία πενταετία και δείχνουν ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους και ο βιασμός υφίσταται». Μάλιστα, η χειρουργός που προεδρεύει του Forum των γυναικών στη χειρουργική, Ταμζίν Κάμινγκ, δήλωσε στους Times πως «είναι ώρα #MeToo».
Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι το 29,9% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση κατά την τελευταία πενταετία. Ένδεκα βιασμοί έχουν καταγγελθεί. Περισσότερο από το 63% των γυναικών υπήρξαν στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων και περίπου το 90% των γυναικών υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 11% των γυναικών έχουν υποστεί «καταναγκαστική φυσική επαφή» συνδεόμενη με την επαγγελματική εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναδεικνύεται και η κουλτούρα της σιωπής. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα ενημέρωσης. Η Τζούντιθ, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, περιέγραψε στο BBC την επίθεση που δέχθηκε στην αρχή της καριέρας της. Ειδικότερα, μέσα στο χειρουργείο ένας ιδρωμένος -ανώτερός της- χειρουργός έχωσε το κεφάλι του στο στήθος της. «Αντιλήφθηκα ότι σκούπιζε το μέτωπό του επάνω μου». Τη δεύτερη φορά που πλησίασε το στήθος της, εκείνη του έδωσε μία πετσέτα. «Όχι, έτσι είναι καλύτερα», της απάντησε και κανένας παριστάμενος δεν αντέδρασε μέσα στο χειρουργείο.
Οι συντάκτες της έρευνας συνοψίζουν πως «οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται στον τομέα της χειρουργικής ζουν διαφορετικές πραγματικότητες». Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις ευνοούνται «από τον συνδυασμό μίας βαθιά ιεραρχικής δομής και την ανισορροπία ανάμεσα στα φύλα και τις εξουσίες». Μόνο το 15% των ανώτερων στην ιεραρχία χειρουργών είναι γυναίκες. Και στο σύνολο του τομέα, μόνο το 30% είναι γυναίκες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP