Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη.

Αυτό αποδεικνύουν τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης E484K (που βρέθηκε στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή), η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων», λέει ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης».

Κατά τη μελέτη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 --την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K.

Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από 7 από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό, δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όταν ωστόσο οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων για να εξουδετερωθεί ο ιός.

Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού, κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Ντέιμι Κόλιερ, ο οποίος συνδιηύθυνε την εργασία, δήλωσε πως τα ευρήματα δείχνουν πως «σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην έχουν αναπτύξει προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μόλυνσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα για δύο άλλα εμβόλια κατά της Covid-19 --από τις Novavax και τη Johnson & Johnson, δείχνουν επίσης πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, μειώνει την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη νόσο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM