Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο φόβος για τον Covid-19 θα μπορούσε πραγματικά να ωφελήσει τα ζευγάρια όταν πρόκειται για τη σεξουαλική τους ζωή.
Η νέα έρευνα διεξήχθη από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και το Ινστιτούτο Kinsey στην Ιντιάνα και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research.
Εξέτασε 303 ενήλικες που βρίσκονται σε σχέση και διαπίστωσε ότι διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής συνδέονταν με τη θετική σεξουαλική επιθυμία «αλλά μόνο για τους συμμετέχοντες που είχαν μεγάλο φόβο να μολυνθούν από Covid-19».
«Για αυτούς τους συμμετέχοντες, η σεξουαλική επιθυμία συσχετίστηκε με θετικές αλλαγές στη σεξουαλική ζωή και με την επιθυμία να περάσει χρόνο με τον σύντροφό του/της, αλλά όχι με τη συνολική ποιότητα της σχέσης», σημείωσε η μελέτη.
Τα αποτελέσματα, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας, ήταν ανάλογα και μετά τον έλεγχο του άγχους και των δημογραφικών μεταβλητών που σχετίζονται με την πανδημία.
«Αυτή η μελέτη ενισχύει τη βιβλιογραφία που επικεντρώνεται στη σημασία των ερωτικών σχέσεων σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος, όπως η πανδημία Covid-19, ρίχνοντας φως στη σχέση μεταξύ σεξουαλικής επιθυμίας και προσωπικής και σχεσιακής ευημερίας», καταλήγουν οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, που έδειξαν ότι η πανδημία προκάλεσε μια συνολική μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μεταξύ των ζευγαριών.
Το 2020, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Leisure Sciences διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 1.559 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαπιστώσει ότι ο κορωνοϊός είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική τους ζωή.
Όσοι ήταν σεξουαλικά ενεργοί, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι έγιναν πιο σεξουαλικά περιπετειώδεις, με έναν στους πέντε συμμετέχοντες να «διευρύνουν το σεξουαλικό τους ρεπερτόριο ενσωματώνοντας νέες δραστηριότητες».
Οι συνηθισμένες προσθήκες περιελάμβαναν sexting, δοκιμή νέων σεξουαλικών στάσεων και κοινή χρήση σεξουαλικών φαντασιώσεων», αναφέρει η μελέτη.
Με πληροφορίες του Independent