«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του» δήλωσε Ρετζέπ ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας.
«Φέτος, είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης» τόνισε επίσης.
Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας: «Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και τον Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για την ομιλία του στο Κογκρέσο, λέγοντας «έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία».
«Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» σημείωσε ο ίδιος σαρκαστικά.
«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ' όλ' αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
#BREAKING Turkish president says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis does not exist for him after his criticism against Turkiye during visit to US
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 23, 2022
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αιτήθηκε από την Ουάσινγκτον τον περασμένο Οκτώβριο την αγορά 40 F-16. Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή στο Κογκρέσο ανέφερε πως θα εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον και την ενότητα του ΝΑΤΟ η έγκριση της αγοράς.
Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της αγοράς των 40 πολεμικών αεροσκαφών από την Άγκυρα, και του εκσυγχρονισμού εξοπλισμού των υπαρχόντων τζετ.
Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την τελετή καθέλκυσης νέου υποβρυχίυ, όπου εξαπέλυσε προειδοποιήσεις κατά των «κακών γειτόνων», κοινώς Ελλάδας και Κύπρου, και των διεθνών συμμάχων.
2027 yılına kadar toplam 6 adet yeni tip denizaltımızı donanmamıza kazandırmış olacağız. pic.twitter.com/86RrTgOg4o
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
Η απάντηση Μαξίμου
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» προσθέτει.