Τις ενστάσεις του για τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
«Η ΕΕ υποκύπτει στην πίεση και τους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν στη Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Τα σημαντικά συμφέροντα της Ευρώπης δεν πρέπει να θυσιαστούν για τα ήσσονος σημασίας συμφέροντα λίγων κρατών- μελών», υποστήριξε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης στη Μέρκελ ότι από τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής έλειπαν τα στοιχεία «που θα έθεταν τις βάσεις για τον διάλογο και τη συνεργασία και θα βοηθούσαν να ξεπεραστούν προβλήματα».
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται υπό την κατοχή της Αρμενίας».
Μισέλ: Ενωμένη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην Τουρκία.
«Μία σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας. Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία. Η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, παρουσιάζοντας στο ευρωκοινοβούλιο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι στη διάθεσή μας, για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων και εκείνα των μελών μας», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας τη σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης
Το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης.
«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτόν θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με κανόνες διεθνούς δικαίου, σχέσεις καλής γειτονίας και αρχή αλληλεγγύης που είναι στην πυρήνα του πλαισίου της βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γενς Στόλτενμπρεγκ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, αλλά συμπλήρωσε: «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Και αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα προσδοκά συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα και πρόσθεσε: «αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη των διερευνητικών επαφών με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».