«Εσωτερικό ζήτημα» η εξέγερση στη Ρωσία, λέει η Ευρώπη- «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις»

«Εσωτερικό ζήτημα» η εξέγερση στη Ρωσία, λέει η Ευρώπη- «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Ρωσία μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner εναντίον της ηγεσίας της χώρας, που απειλεί τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Ρωσία ως «εσωτερικό ρωσικό ζήτημα», αλλά είπε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner, με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, που φέρεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την ευρύτερη ευρωπαϊκή διπλωματία.

Στη Γαλλία, το γραφείο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επίμονα αναφερθεί στο αναπόφευκτο της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία του Πούτιν, για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που παράλληλα έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι «παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Εξέγερση στη Ρωσία: Παρακολούθηση σε συνεχή βάση από την Πολωνία

Αντίστοιχη αντίδραση για την εξέγερση την Ρωσία από τη μισθοφορική Wagner υπήρξε και από την Πολωνία. Από τους πιο ειλικρινείς Ευρωπαίους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πολωνός Πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα, είπε ότι είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας και το πολωνικό υπουργείο Άμυνας «για την κατάσταση στη Ρωσία».

«Η εξέλιξη των γεγονότων πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα παρακολουθείται σε συνεχή βάση», ανέφερε ο Ντούντα στο Twitter.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρίξει το βάρος τους στην υποστήριξη της κυβέρνησης στο Κίεβο, επιβάλλοντας διαδοχικούς γύρους κυρώσεων στη Μόσχα, μπλοκάροντας τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, παρέχοντας στην Ουκρανία δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Την  ίδια ώρα η Δύση δέχεται εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν φύγει για να σωθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Το Σάββατο, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών περιέγραψε την εξέγερση στη Ρωσία ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό».

«Τις επόμενες ώρες η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

Με πληροφόιρες των New YorkTimes

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM