To υποβρύχιο Titan της Oceangate αγνοείται κοντά στην τοποθεσία ναυαγίου του Τιτανικού στον Βόρειο Ατλαντικό από νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Τρεις μέρες αργότερα οι ελπίδες να βρεθούν οι 5 επιβάτες εξανεμίζονται και τα διεθνή Μέσα μετρούν τις ώρες του οξυγόνου που έχουν απομείνει.
Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα κάνουν απίστευτα δύσκολη οποιαδήποτε διάσωση ή ανάσυρση του υποβρυχίου Titan. Μεταξύ αυτών η απομακρυσμένη περιοχή, το ακραίο βάθος, το γεγονός ότι το πλήρωμα είχε οξυγόνο έκτακτης ανάγκης έως και 96 ώρες, από την ώρα που καταδύθηκε για πρώτη φορά. Η τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου Titan ήταν περίπου 100 λεπτά μετά την κατάδυση.
Σε αντίθεση με ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να πλεύσει με δική του ισχύ, το υποβρύχιο Titan είναι ένα βαθυσκάφος, που σημαίνει ότι εξαρτάται από ένα πλοίο υποστήριξης από την επιφάνεια, το οποίο το μεταφέρει σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Τέσσερα ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα προώθησης βοηθούν το Titan να πλοηγηθεί στον πυθμένα της θάλασσας.
Το National Geographic απαντά σε 6 καίρια ερωτήματα για την περίπτωση του υποβρυχίου Titan.
Γιατί το πλήρωμα του υποβρυχίου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δορυφορικό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει;
Η ιδιαίτερη φυσική του νερού και το ακραίο βάθος στην περιοχή σημαίνει ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ξηρά και ακόμη και στο διάστημα, όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες και το GPS, δεν θα λειτουργήσουν. Το Titan επικοινωνεί με το σκάφος στήριξης, χρησιμοποιώντας ακουστικά συστήματα που στέλνουν ειδικό σήμα δίνοντας το στίγμα της θέσης του.
Παράλληλα, είναι διαθέσιμη για το πλήρωμα του Titan μία πολύ περιορισμένη αποστολή μηνυμάτων προς το πλοίο υποστήριξης μέσω ενός είδους «ακουστικού μόντεμ» για να ενημερώνει εάν το υποβρύχιο βρίσκεται στη σωστή εμβέλεια. Αυτή η επικοινωνία μπορεί να διαταραχθεί εάν το Titan όμως δεν είναι πλέον σε όρθια θέση ή στην περίπτωση που έχει μπλεχθεί στον βυθό.
Ποιες είναι οι συνθήκες γύρω από το σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού;
Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται περίπου στα 3.81 χλμ βάθος. Πρόκειται για ένα περιβάλλον σκοτεινό- όπου το φως του ήλιου στο νερό των ωκεανών συνήθως εξαφανίζεται εντελώς στα 914 μέτρα, - απίστευτα κρύο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή του χρόνου να κυμαίνονται γύρω στους 2,22 °C, κάτι που απαιτεί θερμαινόμενη καμπίνα, ενώ το σημείο δέχεται ακραία πίεση, σχεδόν 400 φορές την πίεση που βιώνουν οι άνθρωποι στο επίπεδο της θάλασσας.
Εάν το Titan βρίσκεται στον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού, πώς θα μπορούσαν να βγουν οι επιβάτες στην επιφάνεια;
Πρώτον, σύμφωνα με το National Geographic, χρειάζεται ένα σκάφος που μπορεί επίσης να ταξιδέψει σε ακραία βάθη γύρω από το υποβρύχιο Titan αλλά υπάρχουν πολύ λίγα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ακόμα κι αν υπήρχε ένα υποβρύχιο ικανό να βυθιστεί στην περιοχή, δεν θα υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν οι επιβάτες από το Titan στο υποβρύχιο διάσωσης και ο λόγος είναι ότι το υποβρύχιο δεν έχει καταπακτή. Το νέο σύνθετο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο και η δομή τιτανίου του σκάφους σχεδιάστηκαν για να αντέχει το υποβρύχιο στην ακραία πίεση του περιβάλλοντος του ναυαγίου του Τιτανικού, αλλά ο σχεδιασμός απαιτεί από τους επιβάτες να είναι κυριολεκτικά «ερμητικά κλεισμένοι» μέσα στο σκάφος, από την έξω πλευρά. Το Titan δεν έχει καταπακτή ή τρόπο να ανοίξει από το εσωτερικό.
Οποιοσδήποτε απεγκλωβισμός των επιβατών θα πρέπει να γίνει στην επιφάνεια. Έτσι, μια άλλη εναλλακτική είναι ότι ένα υποβρύχιο χωρίς πλήρωμα, όπως ένα ROV, ή ένα τηλεχειριζόμενο όχημα, μπορεί με κάποιο τρόπο να ασφαλίσει το υποβρύχιο Titan στον πυθμένα της θάλασσας και να το μεταφέρει στην επιφάνεια.
Υπάρχει περίπτωση το Titan να έχει βγει στην επιφάνεια και να μην το γνωρίζουμε ακόμα;
Αυτό είναι πιθανό: το Titan έχει μια σειρά από επιπλέον μέτρα ασφαλείας, που θα του επέτρεπαν να επιστρέψει στην επιφάνεια αυτόματα σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή αν ο πιλότος είναι ανίκανος να το επαναφέρει. Αλλά έστω και έτσι, το να φτάσει το υποβρύχιο στην επιφάνεια δεν θα αρκούσε καθώς, όπως αναφέρθηκε και πριν, δεν υπάρχει καταπακτή, οι επιβάτες θα εξακολουθούσαν να βασίζονται στο οξυγόνο που θα είχαν διαθέσιμο από την αρχή της κατάδυσης, μέχρι να μπορέσει ένα πλήρωμα διάσωσης να ανοίξει το υποβρύχιο και να τους απεγκλωβίσει.
Η εναέρια έρευνα περιπολεί στα νερά γύρω από την τοποθεσία, που ήταν το υποβρύχιο Titan αλλά αναζητούν ένα αντικείμενο στο μέγεθος ενός μίνι βαν σε μια απέραντη έκταση του ωκεανού και η ανίχνευση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και από τις καιρικές συνθήκες.
Ισχύει ότι το υποβρύχιο κατευθύνεται από χειριστήριο για videogames (gamepad), κάτι που είναι χαμηλής τεχνολογίας.
Ισχύει. Το Titan πιλοτάρεται με ένα χειριστήριο παιχνιδιών για το Playstation. Αλλά είναι αρκετά καλό για τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποιεί Xbox 360 για να εκτοξεύει λέιζερ, να ελέγχει drones, ακόμη και να χειρίζεται περισκόπια στα πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Έχει σωθεί κανείς από υποβρύχιο στο παρελθόν;
Πολλοί θυμούνται το υποβρύχιο Kursk το 2000, όπου μια τορπίλη εξερράγη στο υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού, σκοτώνοντας ακαριαία πολλά μέλη του πληρώματος και αφήνοντας άλλα 23 στο κατεστραμμένο υπόλοιπο, σε βάθος περίπου 106 μέτρα κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο. Όταν έφτασαν τα σωστικά συνεργεία εννέα ημέρες αργότερα με Βρετανούς και Νορβηγούς δύτες και οι 118 που επέβαιναν στο πλοίο ήταν νεκροί.
Αλλά υπάρχει ένα παλαιότερο παράδειγμα με πιο ευτυχισμένο τέλος: Το 1973, το πλήρωμα του Pisces III παγιδεύτηκε στον πυθμένα της θάλασσας στα ανοιχτά της Ιρλανδίας για 76 ώρες και διασώθηκε από υποβρύχια με μόλις 12 λεπτά οξυγόνου. Αλλά αυτή η διάσωση ήταν σε βάθος μόλις 480μέτρα. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3,81 χλμ.
Με πληροφορίες του National Geographic