― Τι συμβαίνει με τις εγκύους στην Ουκρανία;
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
― Είναι σίγουρο ότι συνδέονται με τον πόλεμο;
Σκέψου ότι ο αριθμός των πρόωρων τοκετών έχει πολλαπλασιαστεί ακριβώς την ίδια περίοδο.
― Το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται εμμέσως με τους βομβαρδισμούς;
Μάλλον ναι. Σε ορισμένες πόλεις που πλήττονται ιδιαίτερα από επιθέσεις καταγράφεται τριπλάσια αύξηση. Στο Χάρκοβο, κάθε δεύτερη γέννα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ήταν πρόωρος τοκετός. Σε πολλά νοσοκομεία, το γεγονός αυτό οδήγησε σε έλλειψη θερμοκοιτίδων.
― Τι φταίει;
Το άγχος και ο φόβος που επικρατεί στις περιοχές που δέχονται επίθεση, είναι πιθανοί τυπικοί παράγοντες.
― Δηλαδή;
Για παράδειγμα στη μαιευτική κλινική στη Λβιβ, ο αριθμός των πρόωρων τοκετών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η επικεφαλής γυναικολόγος εκεί, συνδέει το φαινόμενο με τα συναισθήματα και την κακή ψυχολογία των εγκύων. «Οποιαδήποτε μορφή άγχους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγκυμοσύνη», όπως λέει.
― Και τι κάνουν για αυτό;
Εκτός από ιατρική φροντίδα, πολλές μητέρες χρειάζονται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη. Γυναικολόγος στην Λβιβ συμβουλεύει τις γυναίκες να παρακολουθούν όσο το δυνατόν λιγότερο τις ειδήσεις για τον πόλεμο στα ΜΜΕ. Αλλά φυσικά αυτό συχνά δεν είναι δυνατόν γιατί πολλές αγωνιούν και θέλουν να μάθουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις εμπόλεμες ζώνες.
― Και η πανδημία; Πόσο πολύ μπορούν να προστατευτούν από τον κορωνοϊό;
Στο χάος της εμπόλεμης ζώνης, έγκυες κολλούν εύκολα Covid19 - ορισμένεςπάνω από μία φορά. Και ο κορωνοϊός συνοδεύεται συχνά από επιπλέον ανεπιθύμητες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
― Παντού κίνδυνοι λοιπόν...
Και οι δοκιμασίες τους δεν τελειώνουν με έναν πρόωρο ή φυσιολογικό τοκετό. Νέες μητέρες στην Ουκρανία δεν ξέρουν πώς θα είναι η καθημερινότητα τους με τα νεογέννητα όταν πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πολλές από αυτές, δεν έχουν καν ένα σπίτι για να επιστρέψουν.