Ψήφισμα για την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία (498 υπέρ, 88 κατά).
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει κατ' αρχήν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς και τη λύση ανάμεσα στα δύο κράτη και πιστεύει πως πρέπει να πάνε χέρι-χέρι στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε την υποστήριξή του για τη λύση ανάμεσα στα δύο κράτη με βάση τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τα οποία η Ιερουσαλήμ θα είναι πρωτεύουσα των δύο κρατών. Έτσι θα υπάρχει ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, τα οποία θα σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή βάσει του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Επιπροσθέτως οι ευρωβουλευτές τόνισαν πως η ΕΕ είναι πλήρως αντίθετη σε οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες που σχετίζονται με την εκστρατεία των Παλαιστίνιων να αποκτήσουν κρατική υπόσταση.
Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και λαμβάνει θέση «επί της αρχής», χωρίς να εξειδικεύει τους όρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους 28 στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.
«Δεν θα υπάρξει άμεση αναγνώριση χωρίς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς η δεξιά συνέδεσε την αναγνώριση με την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών διαδικασιών. Ο σοσιαλιστής ομόλογός του Τζάνι Πιτέλα χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση» και «μια νίκη του συνόλου του Κοινοβουλίου».
Οι ευρωβουλευτές που τάσσονται «χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967» προειδοποίησαν σήμερα «για τους κινδύνους να υπάρξει μια νέα κλιμάκωση της βίας αναφορικάμε τους ιερούς τόπους, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη σε θρησκευτική σύγκρουση».
Ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να υιοθετήσει «μια κοινή θέση» και «να γίνει ένας πραγματικός παράγοντας και μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε «να δεσμευθεί σε μια πρωτοβουλία με τον τίτλο “Βουλευτές υπέρ της ειρήνης” με στόχο την προσέγγιση των ευρωπαίων, των ισραηλινών και των παλαιστίνιων βουλευτών» ώστε να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.