O επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σάμερ, ζήτησε έρευνα από τις αμερικάνικες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το FaceApp.
Ο Σάμερ σε επιστολή που ανέβασε στο Twitter χαρακτηρίζει «βαθιά ανησυχητικό πως τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών μπορεί να είναι προσβάσιμα σε μια εχθρική ξένη δύναμη». Το FaceApp, η εφαρμογή που χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των χρηστών και τους εμφανίζει σε μεγαλύτερη ηλικία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία εδώ και λίγες μέρες. Όμως στις ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας και ιδιωτικοτητας, καθώς η εταιρεία που έφτιαξε την εφαρμογή είναι ρωσική.
Το FaceApp έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Η Wireless Lab, η εταιρεία που ανέπτυξε την εφαρμογή και η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, τονίζει πως δεν αποθηκεύει μόνιμα τις φωτογραφίες, ούτε αποθησαυρίζει δεδομένα, παρά μόνο πως ανεβάζει συγκεκριμένες φωτογραφίες που έχουν επιλέξει οι χρήστες προς επεξεργασία. «Παρόλο που ο πυρήνας της ομάδας R&D της εφαρμογής εδρεύει στη Ρωσία, τα δεδομένα δεν μεταφέρονται στη Ρωσία» δηλώνει η εταιρεία.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, ο Σάμερ ζήτησε από το FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να θέσει υπό έρευνα το FaceApp. «Έχω σοβαρές ανησυχίες τόσο όσον αφορά προστασία των δεδομένων που συγκεντρώνονται όσο και το αν οι χρήστες της εφαρμογής γνωρίζουν το ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους» γράφει η επιστολή.
Η έκκληση του Σάμερ για έρευνα έρχεται λίγο μετά αφού η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποίησε τους υποψηφίους για την προεδρία του 2020 και τους συνεργάτες τους να μην χρησιμοποιούν την εφαρμογή. «Σε αυτή τη φάση δεν ξέρουμε τι κίνδυνοι ασφαλείας υπάρχουν, όμως είναι ξεκάθαρο πως τα πλεονεκτήματα αν αποφύγεις τη χρήση της εφαρμογής ξεπερνούν το να ρισκάρεις», είπε ο Μπομπ Λόρντ, αξιωματούχος του κόμματος για θέματα ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή το FaceApp έχει περίπου 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.