Το φεστιβάλ Glastonbury σκοπεύει να εφαρμόσει καθολική απαγόρευση στα πλαστικά μπουκάλια όταν επιστρέψει το 2019.
«Είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ. Παίρνει πολύ χρόνο να διαχειριστείς όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε», δήλωσε η διοργανώτρια Emily Eavis στο BBC 6 Music.
Το 2014, το Glastonbury εισήγαγε ανοξείδωτες φιάλες φιλικές προς το περιβάλλον και περίπτερα για το δωρεάν ξαναγέμισμα οποιουδήποτε δοχείου και το 2016 ανοξείδωτα ποτήρια σχεδιασμένα ώστε να είναι «μη αεροδυναμικά, για να ελαχιστοποιούν τους τραυματισμούς από τη ρίψη τους». Η χρήση αυτών των δοχείων ήταν προαιρετική.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ εκτιμούν πως στο παρελθόν στη διάρκεια του Glastonbury χρησιμοποιούνταν περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια.
Το 2016, υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία «Love the farm ... leave no trace» [σ.σ. Αγάπα το αγρόκτημα, μην αφήνεις ίχνη], που καλούσε τους επισκέπτες να μοιράζονται τα μέσα μεταφοράς στο φεστιβάλ, να περιορίζουν τα απορρίμματα, να ανακυκλώνουν, να ξαναγεμίζουν τα μπουκάλια νερού, να μην εγκαταλείπουν τις σκηνές τους και να μην ουρούν στο έδαφος.
Ωστόσο ο τελικός καθαρισμός θεωρήθηκε ένας από τους χειρότερους στην ιστορία του φεστιβάλ και διήρκεσε περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την λήξη του.
Φέτος δεν έχει διοργανωθεί φεστιβάλ Glastonbury, στο πλαίσιο της τακτικής «αγρανάπαυσης» που γίνεται. Η εκδήλωση επιστρέφει το 2019 και θα γιορτάσει την 50ή επέτειό της το 2020.
Πέρυσι, η εφημερίδα Guardian πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία κατά των πλαστικών απορριμμάτων, αποκαλύπτοντας ότι ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται ανά λεπτό σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια περιβαλλοντική κρίση που σύμφωνα με τις αρμόδιες οργανώσεις είναι εξίσου σοβαρή με την κλιματική αλλαγή.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια