Φονικές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπους πρώην συμμάχους στην Υεμένη

Φονικές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπους πρώην συμμάχους στην Υεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Τουλάχιστον δέκα μαχητές σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν καθώς οι νότιοι αυτονομιστές της Υεμένης συγκρούσθηκαν σήμερα με κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια πόλη του Άντεν, έγινε γνωστό από τοπικές ιατρικές πηγές, βαθαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονταν προηγουμένως στην ίδια πλευρά του πολέμου.

Οι χειρότερες μέχρι τώρα συγκρούσεις ανάμεσα στους νότιους αυτονομιστές, που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση, που έχει την έδρα της στο νότο, υπάρχει κίνδυνος να παραλύσουν την άλλοτε ενιαία πολεμική προσπάθεια εναντίον του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούτι στη βόρεια Υεμένη.

Η Υεμένη σπαράσσεται από τρία χρόνια συγκρούσεων ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι και τους Χούτι, ενώ οι μάχες μεταξύ φατριών στον νότο εντείνει την εξαθλίωση.

Οι μάχες ξέσπασαν μετά την εκπνοή μιας προθεσμίας που είχε τεθεί την περασμένη εβδομάδα από τους αυτονομιστές του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) για να παύσει ο Χάντι την κυβέρνηση του Άχμεντ μπιν Νταγρ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Ένοπλοι αναπτύχθηκαν σήμερα στις περισσότερες περιοχές του Άντεν και σημειώθηκαν σφοδρά πυρά αυτόματων όπλων και εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Ρόιτερ.

Οι ένοπλοι αυτονομιστές φάνηκαν να αποκτούν το πάνω χέρι αποσπώντας από τους στρατιώτες του Χάντι τον έλεγχο μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης και αρκετών κυβερνητικών κτιρίων, ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα Aden al-Ghad. Κάτοικοι είπαν πως εκατοντάδες «φιλονότιοι» διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία.

Από νοσοκομεία έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 10 μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες και 30 τραυματίσθηκαν.

Ο μπιν Νταγρ έκανε έκκληση για εκεχειρία και έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνησή του να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους, μετέδωσε το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Νωρίτερα ο μπιν Νταγρ είχε καταγγείλει ως πραξικόπημα τις ενέργειες των αυτονομιστών και είχε δηλώσει πως το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο Άντεν βρίσκεται στα χέρια των υποστηρικτών τους, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν τον συνολικό έλεγχο της πόλης, και προειδοποίησε πως η κατάσταση οδεύει προς «μια συνολική στρατιωτική σύγκρουση ... (που είναι) ένα δώρο για τους Χούτι και το Ιράν».

«Το ζήτημα είναι σοβαρό και ο συνασπισμός και οι Άραβες ως σύνολο πρέπει να κινηθούν για να σώσουν την κατάσταση», έγραψε ο μπιν Νταγρ σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook. «Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια τους και η ελπίδα, όπως το βλέπουμε εμείς στην κυβέρνηση, βρίσκεται στα (Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα».

Παρόλο που ο Χάντι παραμένει εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνησή του και ντόπιοι σύμμαχοι ελέγχουν κατ' όνομα περίπου τα τέσσερα πέμπτα της επικράτειας της Υεμένης, όμως πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στο Άντεν θέλουν τώρα να αναβιώσουν το πρώην ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Υεμένης.

Την περασμένη εβδομάδα το STC κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο του Χάντι για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα και ζήτησε την παραίτησή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για βιασμό τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Η σεισμογενής Κωνσταντινούπολη έχει δει μείωση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών λόγω τσιμεντοποίησης από τις κυβερνήσεις Ερντογάν - Ποιες περιοχές έχουν αντικατασταθεί από νέες υποδομές και πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Διεθνή / Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση σε λιγότερο από ένα μήνα στο Χαλίσκο του Μεξικού, όπου άνθρωποι που αναζητούν δικαιοσύνη για την εξαφάνιση μελών της οικογένειάς τους δολοφονούνται
LIFO NEWSROOM