Η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών των G7 κατέληξε σε μία «ιστορική» συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών.
Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λονδίνο, οι χώρες συμφώνησαν να δεσμευτούν στην αρχή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των εταιρειών ύψους 15%.
Αυτό σημαίνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon και η Google θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται.
Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ιταλίας και Ιαπωνίας θα ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα.
Ο Rishi Sunak, επικεφαλής του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις παγκόσμιες εταιρείες.
«Μετά από χρόνια συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», είπε.
Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κυβερνητικά ταμεία για την αποπληρωμή των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid.
Οι κυβερνήσεις έχουν από καιρό κληθεί να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών που λειτουργούν σε πολλές χώρες.
Αυτή η πρόκληση έχει αυξηθεί με την άνοδο που έχουν σημειώσει τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και το Facebook.
Προς το παρόν οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν τοπικά υποκαταστήματα σε χώρες, που έχουν σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και να δηλώσουν τα κέρδη τους εκεί.
Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν μόνο τον τοπικό συντελεστή φόρου, ακόμη και αν τα κέρδη προέρχονται κυρίως από πωλήσεις που πραγματοποιούνται αλλού. Αυτό είναι νόμιμο και είναι αυτό που γίνεται συνήθως.
Η συμφωνία ωστόσο των G7 στοχεύει στο να εμποδίσει την συνέχιση αυτής της πρακτικής με δύο τρόπους.
Πρώτον, οι G7 θέλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, ώστε να αποφευχθεί η «κούρσα προς τα κάτω», όπου οι χώρες μπορούν να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές.
Δεύτερον, οι κανόνες, που θα συσταθούν, θα έχουν ως στόχο να υποχρεώνουν τις εταιρείες να πληρώνουν φόρο στις χώρες, όπου πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, και όχι εκεί όπου δηλώνουν τα κέρδη τους.
Με πληροφορίες του BBC