Οι Γάλλοι κάτω των 55 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό θα πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο mRNA, συστήνει η ανώτατη αρχή της χώρας για την Υγεία.
Τον προηγούμενο μήνα το Haute Autorite de la Sante- αρμόδιο για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται στη Γαλλία τα εμβόλια που εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- έκανε σύσταση να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους άνω των 55 ετών το σκεύασμα της AstraZeneca.
Έπειτα από αυτή την απόφαση και με δεδομένο ότι η μία δόση δεν είναι επαρκής για να εγγυηθεί προστασία διαρκείας από τον κορωνοϊό, η HAS έκανε σήμερα νέα σύσταση. Με βάση τη νέα ανακοίνωση, στους περίπου 500.000 Γάλλοι κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να τους χορηγηθεί δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA.
Δηλαδή, είτε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, είτε εκείνο της Moderna, τα δύο εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία έπειτα από την έγκρισή τους από τον ΕΜΑ. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει εντός 12 εβδομάδων, σύμφωνα με το HAS.
«Αυτή είναι μια λογική και ασφαλής επιλογή», δήλωσε η Ντομινίκ Λε Γκουλουντέκ, επικεφαλής του HAS. «Η πρόσθεσή μας δεν είναι να εμπλακούμε σε ένα γιγάντιο πειραματισμό στον γαλλικό πληθυσμό. Στην πραγματικότητα θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην εκθέσουμε ανθρώπους σε θρομβοεμβολικά ατυχήματα, ακόμη κι αν είναι πολύ σπάνια», συμπλήρωσε η ίδια.
Ο ΕΜΑ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως είναι πιθανή η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων. Η Γερμανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκανε σύσταση για χορήγηση διαφορετικής δεύτερης δόσης στους πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχολίασε σήμερα ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το συνδυασμό δόσεων δύο διαφορετικών εμβολίων για τον κορωνοϊό.
«Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Οπότε η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε σύσταση τώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χάρις.
Από την πλευρά του ο Τόμας Μέρτενς, επικεφαλής της επιτροπής STIKO της Γερμανίας για τους εμβολιασμούς, υπεραμύνθηκε της απόφασης, δηλώνοντας ότι ο συνδυασμός δύο διαφορετικών εμβολίων μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από τη χορήγηση δύο δόσεων του ίδιου σκευάσματος.
«Πρώτα από όλα, είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας για τους εμβολιασμένους. Δεύτερον, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η ανοσία θα είναι το ίδιο καλή τελικά, ίσως και ακόμη καλύτερη», είπε μιλώντας στο Reuters.
Ο Μέρτενς δήλωσε ακόμη πως η STIKO αναμένει στα μέσα Μαΐου τα δεδομένα από μελέτη στην Αγγλία για τον συνδυασμό εμβολίων. Η γαλλική HAS ζήτησε να γίνουν περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης που προκαλεί ο συνδυασμός εμβολίων.
Επίσης, οι Γάλλοι σημείωσαν ότι παρότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για μια τέτοια στρατηγική, οι μελέτες σε ζώα και οι αποδείξεις από άλλες ασθένειες είναι ενθαρρυντικές.