Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» Facebook Twitter
Ζερόμ Αμόν, φωτ.: Youtube
0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Ζερόμ Αμόν, «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα», όπως τον αποκαλούν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, της νευροϊνωμάτωσης, ο Αμόν από την Γαλλία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο. 

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Ζερόμ Αμόν πραγματοποιήθηκε το 2010 ενώ το 2018 υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση. «Απεβίωσε. Ήταν εξαντλημένος προς το τέλος, "έφυγε" εδώ και μία εβδομάδα, επικοινωνούσα μαζί του με μηνύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Φρανκ Ζαλ, φίλος της οικογένειας και διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας. Ο ίδιος ανέφερε για την ψυχική δύναμη του 49χρονου άνδρα: «Θα ήθελα να μιλήσω για το σθένος του Ζερόμ, τον ρωτούσα πώς μπορούσε να υπομένει όλα αυτά. Είμαι πολύ συγκινημένος». 
 
Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Ζερόμ Αμόν πραγματοποιήθηκε το 2010 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Henri Mondor» στο προάστιο Κρετέιγ, νοτιοανατολικά του Παρισιού από τον πλαστικό χειρουργό καθηγητή Λοράν Λαντιερί. Το 2018 έγινε η δεύτερη μεταμόσχευση από τον ίδιο γιατρό, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» στο Παρίσι. Ο Ζερόμ Αμόν έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια γενετική ασθένεια που επιφέρει δυσμορφία στο πρόσωπο. 
 

Ζερόμ Αμόν: Η επιτυχής μεταμόσχευση το 2010 και γιατί μετά από ένα κοινό κρυολόγημα το μόσχευμα έπρεπε να αφαιρεθεί  

Ο Ζερόμ Αμόν περιγράφει την αλλαγή που συντελέστηκε στη ζωή του, μετά την επιτυχή μεταμόσχευση στο πρόσωπο το 2010, στο βιβλίο που έγραψε πέντε χρόνια αργότερα υπό τον τίτλο: «T' as vu le monsieur?» (είδες τον κύριο;). Ο Ζερόμ, μεταξύ άλλων, γράφει πως με το νέο του πρόσωπο περπατά ελεύθερος ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς να τον κοιτάζουν περίεργα βλέμματα, γράφει για την ασθένειά του αλλά και για την θέλησή του να ζήσει από δω και στο εξής όπως όλος ο κόσμος, θέτει τον προβληματισμό πώς είναι να ζούμε σε έναν κόσμο που δίνει πρωτεύουσα σημασία στην εικόνα και στην εξωτερική εμφάνιση. 
 
Όμως, η χαρά του για το νέο του πρόσωπο δεν κράτησε πολύ. Το ίδιο έτος, μετά από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, του χορηγήθηκε αντιβίωση ασύμβατη με την ανοσοκατασταλτική θεραπεία που ελάμβανε, μετά την μεταμόσχευση. Το 2016 ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος και το πρόσωπό του άρχισε να παραμορφώνεται, μέχρι που εμφάνισε ζώνες νέκρωσης και το μόσχευμα έπρεπε να αφαιρεθεί. Το καλοκαίρι του 2017 εισήχθη στο νοσοκομείο. Επί δύο μήνες παρέμεινε νοσηλευόμενος χωρίς πρόσωπο, μέχρι που βρέθηκε μόσχευμα από συμβατό δότη. Οι μόνες πληροφορίες για την ταυτότητα του δότη είναι πως ήταν ένας 22χρονος άνδρας που είχε φύγει από τη ζωή σε γαλλική πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. 
 
Ο Ζερόμ Αμόν ζούσε στην πόλη Φινιστέρ της βορειοδυτικής Γαλλίας (στην περιοχή της Βρετάνης). «Το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει, αγαπούσε τα βιβλία, όμως είχε κουραστεί, δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει μετά την μεταμόσχευση του 2018», δήλωσε ο φίλος του Φρανκ Ζαλ στο AFP. 

Με πληροφορίες από BFMTV

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM